luftkonditionering kundfråga

Vi bor i en tvåplansvilla som blir väldigt varm sommartid. Huset har alla sovrum på övervåningen så det är där vi skulle vilja ha luftkonditionering. Vad rekommenderar ni för ac? Finns det något som är värt att lägga extra pengar på? /Per


Under sommaren är det många, som precis som Per, efterfrågar luftkonditionering till exempelvis övervåningar och varma kontor. Vi går igenom vad du ska tänka på för att få den AC som passar bäst för dina behov.


Välj ett split-aggregat

Vi rekommenderar att du väljer ett så kallat split-aggregat som består av en fast installerad AC med en utedel och en innedel. Ett split-aggregat ger den mest prisvärda och effektiva lösningen när du behöver luftkonditionering till stora ytor. Installationen är lite mer krävande än för andra lösningar, men när luftkonditioneringen väl är på plats har du den mest energisnåla och hållbara lösningen i längden.

…eller en vanlig luft-luftvärmepump

Överväg också att köpa en vanlig luft-luftvärmepump, särskilt om det är ett större utrymme som ska kylas. Det är egentligen samma typ av maskin. Luft-luftvärmepumpar är lite dyrare, men ger vanligtvis effektivare luftkonditionering än de maskiner som säljs endast som AC. Då får du dessutom effektiv uppvärmning resten av året, till låga omkostnader. Många anläggningar som säljs som AC kan visserligen ge värme, men inte vid svenska vintertemperaturer. Det kan vara värt att lägga lite extra pengar på att välja en luft-luftvärmepump som är anpassad för det nordiska vädret istället.


rätt dimensionering av luftkonditionering Se till att du får rätt kapacitet

Man brukar räkna med att det behövs en kyleffekt på 70 W (0,07 kW) per kvadratmeter. Det innebär att ett utrymme på 50 kvadratmeter behöver en effekt på ca 3,5 kW. Om du har sämre isolering, bör du välja en starkare modell. Våra säljare hjälper dig gärna att hitta rätt dimensionering och rekommendera en luftkonditionering som passar just ditt hus. Du når dem på 0770 – 777 600.

I Pers fall måste vi efterfråga storlek på övervåningen innan vi kan rekommendera en specifik modell.


Titta på energimärkningen

När du vet vilken kapacitet ditt hus behöver, kan du fortsätta med att titta på energimärkningen. En bra energimärkning visar att maskinen drar lite energi. Energimärkningen baseras på SEER-värdet.

Vad är SEER-värde?

SEER-värdet visar hur mycket mer kyla luftkonditioneringen producerar jämfört med hur mycket energi den förbrukar utslaget över hela säsongen. Säsongen är baserad på klimatet i Strasbourg, som är något varmare än i Sverige.


luftcirkulation mellan rum med Airmove 1.1 Luftcirkulation till stängda rum

Det kan vara svårt att få spridning på den kalla luften till alla rum som ska kylas. Kanske vill inte alla familjemedlemmar sova med öppen dörr? Som tur är finns det en smart lösning. Med Airmove 1.1 kan du få luftcirkulation till stängda rum. En fläkt genom väggen sprider den kalla luften både effektivt och ekonomiskt. Det är betydligt billigare att installera en Airmove 1.1, än att installera ett luftkonditioneringsaggregat i varje rum – och driftskostnaderna är dessutom minimala.

Luftcirkulation med Airmove 1.1


Köpa luftkonditionering

Förhoppningsvis vet du nu det du behöver för att beställa ett luftkonditioneringsaggregat. Vi hjälper dig självklart gärna med installationen. Har du några fler frågor når du våra säljare på 0770-777 600.

Split-aggregat för hem och kontor
Vanliga luft-luftvärmepumpar

2 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Eftersom jag också söker hitta det bästa alternativet att kyla min 90 kvm:s lägenhet då läste jag också er beskrivning av split aggregat men jag har en fråga som jag inte hittade svaret på i er beskrivning.
  Min fråga gäller placeringen av den delen som ska vara utomhus. Kan man ställa den delen av aggregatet på en syd-västlig plats där det är sol från kl. 11 på förmiddagen till kl. 21 på kvällen och soliga dagar som denna sommar större delen av dagen temperaturen når bra bit över 35 C ?
  Påverkar inte detta aggregatets kylnings förmåga?
  Mvh.
  Ali Yagoubi

  • Hej Ali,

   Det kan möjligen påverka lite grann, men det finns annat i placeringen av utedelen som är viktigare. Du kan läsa mer här eller prata med våra säljare (0770-777600), som gärna hjälper till med alla frågor.

   Med vänlig hälsning
   Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här