Vanligt att elda på jul

I juletider passar många på att njuta av värmen hemma, och utnyttjar sina hem lite annorlunda än vanligt. Till exempel så är vi många som har fler gäster eller eldar lite extra i kaminen.
Ta del av våra tips, så kan du få ut lite mer av din värmepump till jul och undvika problem, när du hellre vill fira med släkt och vänner.

Värmepumpen kan sprida värmen från brasanEldar ni i braskamin under vinter?

Många värmepumpar har separata fläktlägen, som kan hjälpa till att sprida värmen från braskaminen. Värmepumpen pausar värmeproduktionen, men fläkten går. Fläkten kräver inte mycket energi, och det blir varmt och skönt i hela huset.

Vädra smart!

Ibland behöver man vädra. Det kan exempelvis bli mycket varmt i köket, när man står och steker köttbullar, samtidigt som skinkan griljeras i ugnen. När du vädrar är det mer energieffektivt att vädra mycket under en kortare tid, än att vädra lite länge en längre tid.

Ett tips är också att inte vädra precis bredvid värmepumpen, som då kommer känna av att det är kallt och gå upp i extra hög effekt. Stäng även av el-element medan du vädrar.

Håll utedelen snö- och isfri!

Värmepumpens utedel bör hållas fri från snö och is. En värmepump kan arbeta igenom ett par tusen kubikmeter utomhusluft varje timme. Det är därifrån energin kommer och därför måste luftflödet vara fritt.

Ett värmepumpsskydd eller ett värmepumpstak gör det lättare att hålla värmepumpen snö- och isfri.

snöiga värmepumpar
Det är viktigt att värmepumpen hålls snö- och isfri.

Se upp så du inte får en ishög under värmepumpen!

Vid avfrostning kan det rinna ut mycket vatten ur värmepumpens utedel. Är det kallt och vattnet inte kan rinna undan, fryser det till is under värmepumpen. Efter ett tag kan det bli så mycket is att den når upp till värmepumpen och riskerar att skada den. Se därför till att is inte byggs upp under värmepumpen.

Använd stödvärme

En luft-luftvärmepump är ett komplement till annan uppvärmning. När det är varmare ute, kan det räcka med värmepumpen och element i svåråtkomliga rum, men när det blir kallare ute, kan värmepumpen behöva hjälp. Börja med att sätta på element längre bort ifrån värmepumpen.

Om värmen har varit avstängd och det är mycket kallt, kan värmepumpen också behöva stödvärme, för att komma igång igen.

Använd Auto-läget varsamt

Under högtidshelger är det vanligt med många gäster, levande ljus, mycket matlagning och brasor. Allt detta kan generera mycket värme. Auto-läget innebär att värmepumpen försöker hålla en viss temperatur och kyler eller värmer beroende på vad som behövs. På så vis kan värmepumpen dra mycket energi, för att kyla ner huset mitt i vintern, vilket kan tyckas onödigt.

Håll värmepumpen ren

Värmepumpen är mer effektiv om den är ren. Se till att göra rent filtren ordentligt. Du kan använda en speciell rengöringsspray, framtagen för värmepumpar, för mer effektiv rengöring. Under julledigheten kan det vistas betydligt mer folk i huset än vanligt, och det kan behövas lite extra underhåll.

Njut nu av värmen från era värmepumpar i jul! God jul och gott nytt år, önskar vi på Polarpumpen!

god jul och gott nytt år

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här