Braskamin och värmepump
Braskamin och värmepump

En braskamin kan utgöra ett utmärkt komplement till en luftvärmepump. De dagar det blir riktigt, riktigt kallt kan braskaminen hjälpa till att värma hemmet och du har en alternativ värmekälla, om något skulle gå fel – exempelvis under ett längre strömavbrott.

Värmepump och braskaminbraskamin

När man eldar i en braskamin får man det ofta väldigt varmt i det rummet braskaminen står, men det kan vara svårt att få ut värmen i resten av huset. Samtidigt kan luftvärmepumpen sluta producera värme, i och med att det blir tillräckligt varmt vid värmepumpen med värmen från braskaminen. Resultatet blir många gånger att det blir för kallt i vissa rum och för varmt i andra.

Värmepumpar som passar till braskamin

Det finns några värmepumpar, som passar extra bra just ihop med braskaminer. Värmepumpar, som kan hjälpa dig att sprida den varma luften från braskaminen. När braskaminen producerar all den värme som behövs, kan värmepumpen bara gå på fläktfunktion och därmed hjälpa dig med spridningen av värme, som är så svårt att få till med braskaminen.

Generellt har de flesta luftvärmepumpar en fläktfunktion, som du kan använda för att få hjälp att sprida värmen från braskaminen. Luftvärmepumpen kan köras med bara fläkt och du kan då välja hur kraftigt fläkten ska gå. Om detta är en användbar och viktig funktion för dig, bör du säkerställa att funktionen finns hos den luftvärmepump du köper.

11 KOMMENTARER

  • Hej Panos!

   När det gäller luft-vattenvärmepumpar, så passar alla att ha i samma hus som en braskamin. Om du vill att braskaminen ska ge värme via det vattenburna systemet, precis som värmepumpen, behöver du en vattenmantlad braskamin. Då är det bra att köpa en luft-vattenvärmepump med en separat ackumulatortank, så att även braskaminen kan kopplas mot samma tank.

   Läs vårt inlägg om värmepump och eldning

   Med vänlig hälsning
   Anna

 1. Hej! Jag har öppen spis och är sugen på en luftvärmepump men är lite orolig att luftvärmepumpen suger in rök i huset.Finns den risken? Vänligen Frank

  • Hej Frank,

   En luftvärmepump hämtar bara värme från utsidan av huset, inte luft. Om du installerar en luftvärmepump, kommer du fortfarande få in luft i huset via din vanliga ventilation. Så om du inte har det problemet innan, kommer luftvärmepumpen inte skapa problemet.

   Med vänlig hälsning
   Anna

 2. Hej Anna, vi har en polarpumpen Panasonic sedan 2006, men den verkar inte gå at köra bara som fläkt? (Heat, Cold, Auto)

  • Hej,

   Tack för din kommentar. Jag har justerat lite i inlägget, för den här funktionen finns inte hos exakt alla modeller som du påpekar, även om den brukar det. Vi kan ju inte heller veta hur det är med kommande modeller. När det här inlägget skrevs (ganska långt efter 2006) fanns det hos i princip alla modeller vi sålde.

   Mvh
   Polarpumpen

 3. Hej Anna! Jag har en luftvärmepump Panasonic från 2012. Har nu fått tips om att rengöra det med Heatpump Cleaner. Är det ok att rengöra denna pump med denna metod och isf räcker det att endast stänga av pumpen och bryta elen med proppen till värmepumpen?

  • Hej,

   Det blir ju ganska generella råd när det gäller någon modell av Panasonic och ett rengöringsmedel som vi inte själva säljer. Men om det är utvecklat för att rengöra värmepumpar, borde det ju fungera, men läs på burken om det finns några specifika instruktioner. Läs gärna också vårt blogginlägg om rengöring av luftvärmepump, där finns instruktioner om hur du går tillväga och ja du bör stänga av strömmen till luftvärmepumpen.

   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

 4. Hej. Jag har en panasonic luftvärmepump CS-CZ25TKE . Jag har den ställd på heat 16° när jag inte är hemma. Sen när jag kommer hem så eldar jag i kaminen. Ska jag låta luftvärmpumpen vara på då medans jag eldar. Ställer den om sig själv på fläktläge? För den blåser lite hela tiden fast det är varmt inne av braskaminen.

  • Hej,

   På många värmepumpar kan man behöva ställa in på enbart fläktläge manuellt. Genom att göra det kan man få hjälp att sprida värmen från braskaminen. Det låter som om din värmepump fortsätter att fläkta även om det är varmt, så då får du kanske hjälp med just detta. Annars kan du titta i din manual hur man gör för att endast använda fläkt.

   Med vänlig hälsning
   Anna

 5. hej.
  jag har en mitsubitshi ecodan sw75. tänkte kopplain acc tank och en vattenmantlad kamin. blir detta några problem med pumpen?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här