Hösten är här och många passar på att mysa framför en brasa. Funderar du på att kombinera en värmepump med eldning? Vi tipsar om vad du ska tänka på!
Vilken värmepump har du?
Varför är värmepump och braskamin så populärt?
Man vill gärna elda för mysfaktorn, men samtidigt vill man ha energisnål, jämn och bekväm uppvärmning. Då är värmepump och braskamin en passande kombination.
Luft-luftvärmepump och eldning – en lysande kombination
Eldning och luft-luftvärmepumpar kombinerar varandra på ett utmärkt sätt. De hjälper varandra att bli så bra som möjligt:
- Luftvärmepumpen sprider värmen från eldningen: När du eldar, ska du ställa in luft-luftvärmepumpen i fläktläge. Då sprider värmepumpen den varma luften från braskaminen.
- Eldningen kompletterar vid sträng kyla: Genom att elda, när det är riktigt kallt ute, slipper du använda så mycket tillskott från exempelvis el-element.
Övriga värmepumpar – lite att tänka på
Om du har en värmepump till ett vattenburet system, finns det några saker att tänka på. Genom att hitta den optimala lösningen för ditt hus kan du krypa upp i soffan och njuta av brasan, samtidigt som du sparar energi på uppvärmningen och hela huset håller sig varmt.
Termostater och inställningar på värmepumpen
När du eldar kan uppvärmningen påverkas i stora delar av huset. Det vanligaste som händer är att termostaterna till golvvärmen känner av att det är varmt i rummet och att golven efter en stund blir kalla. Du kan behöva testa lite olika inställningar på värmepumpen, för att hitta en lösning där du får skön värme i hela huset och kan njuta av härligt varma golv, även när du eldar.
Har du en rumsgivare till din värmepump behöver du fundera över vad som är en ideal placering. Placeras rumsgivaren för nära eldstaden, kan det bli för kallt i resten av huset. Men å andra sidan kanske det är bra om inte värmepumpen går på full effekt när du eldar? Airmoves värmeförflyttare kan hjälpa dig att utnyttja värmen från brasan bättre.
Vattenmantlad braskamin eller kakelugn tillsammans med värmepump
För dig som verkligen vill kombinera eldning och värmepump finns vattenmantlade braskaminer och kakelugnar. Då värms vatten upp vid eldningen, som sedan kan utnyttjas i husets vattenburna system. En vattenmantlad eldstad kan utgöra en del i ett värmesystem, som exempelvis även består av solslingor och en värmepump. Räkna dock med att det tar lång tid innan investeringen i en vattenmantlad kamin har lönat sig, och att du måste elda ofta och mycket för att det ska löna sig överhuvudtaget.
Har du redan en vattenmantlad kamin med ackumulatortank och vill komplettera med en värmepump? Då brukar det passa med en så kallad ”monoblock”, som endast består av en utedel.
Mekanisk ventilation och eldning
I nyare hus är mekanisk ventilation standard. Du har det garanterat om du har en frånluftsvärmepump. Vid mekanisk frånluftsventilation har du ett ständigt undertryck inomhus (eftersom luft ventileras ut ur huset mekaniskt skapas ett undertryck i huset, och tilluften dras in i huset genom friskluftsventilerna). Undertrycket innebär att luften naturligt vill leta sig utifrån och ner genom skorstenen – inte idealet när man vill tända en mysig brasa. Lösningen är att du måste hämta förbränningsluften utifrån. Det kan även vara lite svårare att tända brasan.
Kan man elda i braskaminen och ändå ha luftvärmepumpar på på 20 grader Jag tycker att det bara blåser kallt från den
Det kan man, men om det blir för varmt av värmen från braskaminen kommer luftvärmepumpar sluta ge värme (eftersom den tror att det inte behövs). Vissa luftvärmepumpar fortsätter då på fläktläge, medan många stannar upp och inväntar att värme återigen behövs. Man brukar dock kunna ställa in fläktläge manuellt för att få hjälp att sprida värmen från braskaminen.
Sen kan det upplevas som om det blåser kallt från en luftvärmepump, när den inte ger så mycket värme – Varför känns det som att luftvärmepumpen blåser kallt?