sliten skolbänk i gammal skola

Varje vardag går hundratusentals barn i Sverige till skolan eller förskolan. Många av dem möts av undermåliga lokaler eller tillfälliga baracker.

Varför vanligt med fuktproblem i skolor?

En stor del av lokalerna börjar bli gamla. Precis som många småhus byggdes på 70-talet, byggdes många skolor och förskolor. Småhusen från 70-talet har ofta fuktproblem på grund av den då rådande byggstandarden, så även skolorna och förskolorna. Med energikrisen på 70-talet minskades ventilationen och de tätare byggnaderna har ofta fuktproblem. Man introducerade också en rad nya byggnadsmaterial och utformade byggnaderna på ett helt nytt sätt. Det var dessutom vanligt att man byggde på mark, som tidigare hade ansetts för fuktig.

Ett annat problem är att förskolor och skolor alltid ska byggas snabbt och billigt. Det är lätt att byggfukt blir kvar, när tiden är knapp. Med målet att bygga snabbt används ofta nya material och kemikalier, som senare visar sig vara hälsoskadliga eller skapar oväntade problem. Ofta går ekonomin före hälsan.

Barn reagerar inte som vuxna

Ytterligare ett problem är att barn och vuxna kan reagera mycket olika på fuktproblem. Barnen kan dessutom ha svårt att förklara vad de upplever, eller förstår kanske inte ens att något är fel. Det är mycket vanligt att det först är när de vuxna i förskolan reagerar, som något händer.

Vi har skrivit med om detta tidigare – Barn reagerar inte på fukt som vuxna

Renoveringar och nybyggen

De många fuktproblem i skolor och förskolor, har lett till att man idag bygger nytt och renoverar runt om i landet. Forskarna pekar dock på vikten av att den här gången sätta hälsan först och inte stressa fram nya skolor.

Några fall från veckans nyheter

  • Elever på Trollehöjdskolan i Mullsjö reagerar återigen på fukt, trots omfattande sanering.
  • Elever och lärare har fått allvarliga hälsoproblem i en fyra år gammal byggnad i Vaggeryd. Nu har kommunen anmälts.
  • I Båstad har två skolor slagits ihop medan utredning pågår om huruvida Backaskolan ska renoveras eller rivas på grund av mögel.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här