Denna helg hålls Hem, Villa och Bostadsrättsmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Polarpumpen är självklart på plats med våra främsta experter för att hjälpa er vid ert köp av värmepump. Idag listar vi några av de vanligaste frågorna som dyker upp i mässvimlet.

Hur kallt klimat klarar egentligen en värmepump?

De allra flesta värmepumparna som tillverkas och säljs i Sverige idag klarar att värma hela vägen ner till -25 °C. Fujitsu har en serie med luft-luftvärmepumpar, Arctic, som klarar att ge värme ner till -30 °C.  Exempelvis klarar en Fujitsu LTCN att ge 3,5 kW i värme vid -25 °C.

Värmepumpen låter väl väldigt mycket?

Dagens värmepumpar låter inte alls särskilt mycket, och många av de nyare värmepumparna är utrustade med ett så kallat sleeping mode för att ni inte ska störas under natten. Utedelen låter alltid lite mer än innedelen och det rekommenderas inte att placera utedelen nära grannens altan eller sovrumsfönster. Utöver detta brukar inte värmepumpen störa varken dig eller grannen.

Vilken värmepump passar till mitt fritidshus?

Vilken värmepump som passar bra i ditt fritidshus beror helt på vilka förutsättningar huset har, när det byggdes och hur det är isolerat.

Läs mer om vilken värmepump som passar till ditt fritidshus

Jag är ganska händig, då klarar jag väl att installera min värmepump själv?

Detta avråder vi helt ifrån. Den nya F-gasförordningen förbjuder försäljning av värmepumpar om kunden inte kan bevisa att installationen ska utföras av ett certifierat företag. Detta innebär att du som kund vid köp förbinder dig till att använda en certifierad kylfirma när du installerar din värmepump.

Detta beror på att alla luftvärmepumpar har en köldmediekrets som skapas på plats. För detta arbete krävs en certifierad kyltekniker. Många luft-vattenvärmepumpar, frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar inkluderar även arbete med VVS och detta arbete bör utföras av en VVS-tekniker.

Sist men inte minst kan det hända att du behöver en behörig elektriker som drar fram ett uttag till din värmepump. Glöm heller inte bort att garantin oftast inte gäller om du väljer att göra något steg i installationen själv och ingen installatör kommer vilja fortsätta något en lekman har påbörjat.

Läs gärna mer om vad som gäller vid en standardinstallation hos Polarpumpen

Jag har mitt hus i skärgården, hur får jag ut värmepumpen dit?

Vad härligt med ett hus i skärgården. När det gäller en standardinstallation tillkommer en kostnad för extra restid när installationen ska utföras på en plats utan farbar väg. Utöver detta beror kostnaderna som tillkommer på förutsättningarna. Finns en det en bilfärja eller krävs kanske en taxibåt? Finns det möjlighet till förflyttning på ön osv. Vårt tips är att höra av dig till försäljaren och be om en offert för ditt specifika fall.

Vilken är den snyggaste värmepumpen?

Rådfråga först vilka pumpar som passar hos dig och välj därefter den värmepump som är snyggast. De flesta värmepumpar är snarlika till utsidan, men några har kammat hem designpris. Egentligen ska inte utseendet på värmepumpen spela någon roll, snarare ska kapaciteten och dess funktioner vara avgörande.

Några värmepumpar som fått designpris är:

Fujitsu LTCN
Daikin Ururu Sarara
ComfortZone Excellence Frånluftsvärmepumpar

Bubblare:

Två stycken värmepumpar som inte fått några priser, men vars utseende skiljer sig från andra värmepumpar och därför räknas som bubblare.

Daikin C35/C50 som har dolda öppningar i botten och på sidorna för rördragning. Allt för att pumpen vara så diskret som möjligt.

Mitsubishi Electric EF25 som är målad med vitt eller svart pianolack och blir som en snygg tavla i ditt hem.

Har ni någon app för värmepumpen?

Förmodligen är det fjärrstyrning för värmepumpen du tänker på. För tillfället finns det flera olika men den mest populära är AirPatrol och AirPatrol WiFi. Utöver det så har Daikin en fjärrstyrning för sina värmepumpar, Toshiba har Combi Control och Panasonic har sin Intesis Home.

Fördelarna med fjärrstyrning av din värmepump är många, speciellt om du har det i fritidshuset där du inte är hela tiden. Du kan enkelt styra inomhustemperaturen i huset, utan att vara där, du kan göra större energibesparingar och blir varnad när det är strömavbrott. Det kan ju inte bli bättre!?

Läs gärna mer om fjärrstyrning hos Polarpumpen

Var kan vi träffa dessa experter?

Den sista frågan kommer faktiskt från många av våra kunder online – när kan ni träffa våra värmepumpsexperter? Polarpumpen finns på plats på Hem, Villa och Bostadsmässan i Göteborg hela helgen. Ni hittar oss i monter B02:31. Därefter ses vi på samma mässa i Stockholm 8-11 oktober. Har du inte möjlighet att gå på någon av mässorna så är du mer än välkommen att ringa på 0770-777 600.

Hoppas vi ses!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här