
Att köpa solceller är en bra investering och även om den är stor, så lönar det sig i längden. Det är en investering som ska hålla i 30 år, därför är det viktigt att man gör rätt från början. Eftersom solceller inte har blivit populärt hos vanliga privatpersoner förrän på senare år, har det gjort att majoriteten som skaffar solceller gör det för första gången. Då kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på. Därför har vi sammanställt en lista över de vanligaste misstagen som vi märkt av.
Optimerade vs seriekopplade solceller
Om man har optimerade solceller fungerar varje solcellspanel individuellt, istället för i en serie. Man kan likna seriekoppling med julgransbelysning. Slutar en lampa fungera, då fungerar inte resten av slingan heller. Skulle en solcellspanel få skugga på sig, då fungerar inte någon panel i hela anläggningen. Har du däremot optimerade solceller, då spelar det ingen roll om en solcellspanel skulle få skugga på sig, för då fungerar fortfarande resterande paneler i anläggningen.
Detta är speciellt bra för dig som har hinder, såsom skorsten, där skorstenen skuggar någon panel halva dagen. Har du optimerade solpaneler kan du dessutom se hur mycket solel varje enskild panel producerar.
Läs mer om optimerare till solceller här:
Optimerare
Man dimensionerar inte sina solceller rätt
Att dimensionera solcellerna rätt är viktigt för att effekten ska bli så bra som möjligt. Desto fler solcellspaneler du har, desto mer solel producerar du. Det är simpel matematik. Kruxet här är först och främst att du ska ha plats för panelerna. Men även att om du inte har ett batteri som samlar upp all solel som panelerna producerar, då åker överskottet ut i det allmänna elnätverket.
Många elbolag ger dig betalt för den solel du skickar ut på nätet, men det skiljer från bolag till bolag. Har du ett elbolag som inte ger dig betalt för den solel du producerar, skickar du iväg el gratis.
Tänk också på att inte underdimensionera solcellspanelerna, även om växelriktaren gärna får underdimensioneras, så krävs det ett visst antal solpaneler för att anläggningen ens ska kunna starta. Ring oss på 0770-777 600, så hjälper vi dig med rätt dimensionering.
Man köper det billigaste man hittar
Solceller kostar en hel del pengar; det är inget snack om saken. Men det många inte tänker på är hur mycket man faktiskt kan tjäna på att köpa solceller. Beroende på hur stor anläggning man köper, vilken förbrukning man har, vilka solpaneler man köper och vilket elavtal man har, så tar det olika lång tid tills återbetalningstiden för solcellerna är klar och man faktiskt kan börja tjäna pengar på sin solcellsanläggning.
Köper man det billigaste man hittar finns risken att man inte alls får den effekt på solcellerna som man vill och behöver ha.
Räkna ut hur mycket solceller till din villa kostar:
Solcellsguiden
Man glömmer köpa allt material man behöver
Tänk på allt material som behövs när du köper solceller. Man kan lätt glömma att köpa något som man måste ha i sin solcellsanläggning, vilket blir väldigt jobbigt när du upptäcker det på installationsdagen och inte kan få fram den delen förrän flera dagar senare.
Köper du ett solcellspaket hos oss får du allt du behöver till din solcellsanläggning. Då ingår allt från själva solcellspanelerna och allt installationsmaterial som behövs, till att vi utför själva installationen. Vi hjälper dig naturligtvis hela vägen och skräddarsyr ett paket som är anpassat efter dig, dina behov och förutsättningar. Hör av dig till oss på 0770-777 600 eller skicka in en offertförfrågan, det är helt gratis och inte bindande.
Man har inte koll på sitt tak
Som husägare är det viktigt att man har koll på sitt tak. Både vilket material taket består av, men även hur bra kvaliteten på taket är. Ska du installera solceller på ditt tak är det en förutsättning att taket ska klara av tyngden och vara i god kvalitet, både nu och längre fram. Solceller är en investering som ska sitta på taket i ca 30 år och man vill helst inte behöva byta taket efter man har installerat solcellerna. Taket byter du helst ut i samband med att solpanelerna ska bytas ut.
Man läser inte på innan
Många som funderar på att skaffa solceller läser inte på om solceller, utan går mest på att de har hört att det är en bra investering av andra. Det är alltid bra att kolla upp all information innan, så att du vet vad du får för pengarna och för att du själv ska veta vad du ger dig in i. I vår kunskapsbank kan du läsa på om allt du behöver veta om solceller:
Kunskapsbank för solceller
Du är naturligtvis alltid varmt välkommen att höra av dig till våra solcellsexperter på: 0770-777 600 med alla dina frågor och funderingar, så vägleder vi dig rätt.
Man väljer inte placering med omsorg
När man ska välja placering för sina solceller ska man göra det med omsorg. De ska vara där i ca 30 år, därför är det mycket viktigt att placeringen blir optimal. Viktigaste faktorerna att tänka på är: skugga, lutning och väderstreck. https://www.polarpumpen.se/kunskapsbanken/energibesparing-hemma/byte-av-elavtal/
”Skuggoptimera” solcellerna
Solceller behöver som namnet säger sol. Trots det kan de fortfarande producera solel under molniga dagar, men inte när det ligger direkt skugga på dem. Därför är det viktigt att det inte hamnar någon skugga på panelerna någon gång under dagen. Skulle det vara så att du har hinder som exempelvis en skorsten, som halva dagen täcker några enstaka solpaneler, då rekommenderar vi optimerade solceller.
Välj rätt lutning
En solcellsanläggning ska alltid installeras med en lutning, för att fungera optimalt. Alla tak har olika förutsättningar och det finns installationsmaterial för de flesta taklutningar, men inte för alla.
Läs mer om hur viktigt det är med rätt taklutning på solceller här:
Lutning på solceller
Välj rätt väderstreck
Det finns fyra olika väderstreck: norr, öst, syd och väst. Söderläge är där solen skiner mest, men skulle du inte ha ett tak mot syd, då finns det andra lösningar.
Läs mer om hur hur du ska tänka med väderstreck för solceller här:
Optimalt väderstreck för solceller
Man väntar på lägre priser
En del väntar med att investera i solceller, då de tänker att priserna kommer att gå ner ytterligare. Det kan absolut stämma, med tanke på hur mycket produktionen ökat de senaste åren. Viktigt att tänka på är dock att priserna på solceller mellan 2008 – 2012 gick ner med över 80 %, vilket de inte gjort sedan dess. De går ner, men inte alls i samma nivå som innan.
En annan faktor är att ju lägre priserna för solceller blir, desto större är sannolikheten att bidragsnivån går ner, om inte helt försvinner. Den har redan nu gått ner från 30 % till 20 %. Vill man ta del av det solcellsbidrag som regeringen bistår med, får man passa på och inte vänta alltför länge. Dessutom kunde du redan ha börjat producera solenergi, under tiden som du väntar på lägre priser. Dessutom kan byte av elavtal kan ge stora besparingar beroende på dina förutsättningar.
Vi skräddarsyr en optimal lösning till dig
Att köpa solceller behöver inte vara så svårt och besvärligt. Vi på Polarpumpen hjälper dig att skräddarsy en solcellsanläggning, utifrån dig, dina behov och dina förutsättningar. Hör av dig till oss redan idag på 0770-777 600 eller skicka in en offertförfrågan, det är helt gratis och inte bindande.