Det pratas mycket om uppvärmning av hus, fritidshus och andra utrymmen. Men garaget, vilket många använder till förvaring, glöms ibland bort. Garaget och dess innehåll bör även de värmas under årets kallaste månader.

Väljer du att investera i värme för ditt garage kommer din bil och de saker du förvarar i garaget må bra. En luft-luftvärmepump ger en energisnål uppvärmning av ditt garage vare sig du använder värme eller underhållsvärme för utrymmet.

Vad ska jag värma mitt garage med?

Det är vanligt att många väljer exempelvis direktverkande element för att värma garaget under vinterhalvåret. De är billigare vid köptillfället men kommer att kosta dig mycket pengar under det långa loppet. Då är en luft-luftvärmepump ett bättre val. Väljer du exempelvis en luft-luftvärmepump från Daikin har de alla ställbar värme mellan 10°C och 30°C vilket innebär att du kan ställa in exakt vilken temperatur du önskar.  För ditt garage rekommenderar vi Daikin N25, Daikin N35, Fujitsu 09 LM Slim och Fujitsu 12 LM Slim,

Fördelar med en luft-luftvärmepump i garaget:

 • Energisnål uppvärmning
 • Luften kan cirkulera fritt i de öppna ytorna
 • Håller nere luftfuktigheten
 • Ger en möjlighet till utökad förvaring året runt

Tänk på detta när du väljer värmepump för garaget

Precis som för sommarstuga eller fritidshus är det bra om luft-luftvärmepumpen har underhållsvärme på ungefär 10°C vilket innebär att pumpen är igång på en låg värme även när du inte är där.

Läs mer om underhållsvärme

Ytterligare en viktig funktion är att värmepumpen ska vara anpassad för vårt nordiska klimat och helst tåla temperaturer ner till -20°C.

Vi rekommenderar också en för stark värmepump snarare än en för svag till ditt garage. Detta för att den temperatur och det lufttryck värmepumpen arbetar upp till stor del försvinner när man öppnar den stora garagedörren. En starkare pump, med ett högt luftflöde kan snabbare arbeta upp samma temperatur mer energisnålt än en mindre och svagare värmepump.

Men, jag har hört att det inte är bra med värme i garaget?

Det finns de som anser att man inte bör värma sitt garage då man gärna drar paralleller mellan fukt, värme och smuts om man vill undvika rost men så är inte fallet. Ser du till att hålla garaget varmare än vad det är utomhus ser du till att undvika fukt och kondensbildning och kan på så sätt hålla dina redskap rostfria.

Luft-luftvärmepumpen minskar nämligen luftfuktigheten och pressar ifrån fukt som kommer från utsidan. Värmepumpen renar dessutom luften i garaget som ofta kan vara dammig och kanske luktar av innehåller. Glöm bara inte att filtren kanske behövs rengöras oftare i garaget än för värmepumpen inne i ditt hem.

Du hittar mer information om luft-luftvärmepumpar för garaget hos Polarpumpen

6 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Funderar på luft luft till att värma upp garaget och ett förråd, men var ska man placera aggregatet för att värma båda ytorna?
  Det är ett garage på 45kvm och sen ett föråd bakom om 20kvm där det är en dörr mellan.
  Håller på att bygga så kan fortfarande göra en del ändringar i mellanväggen.

 2. Hej!
  Har precis samma fråga som Daniel, hur att höra med två utrymmen. Garage 60 m2 och förråd 20 m2.

  • Hej Mats,
   Gällande placering är det viktigt att ha innerdelen så den kan blåsa mot förrådet. Har ni möjlighet att placera innerdelen centralt i garaget och med möjlighet att blåsa rakt mot förrådet så kommer spridningen bli bra. Är dörren ständigt stängd kommer värmen i förrådet givetvis inte bli lika bra som i garaget på grund av att luften inte klarar ta sig igenom dörren.

   Ni kan gärna skicka in en bild på hur det ser ut till oss på [email protected], så kan vi bättre hjälpa er med bästa möjliga placering.

   Vänliga hälsningar,
   Emelie på Polarpumpen

 3. Hej, vilket är de bästa värmepump eller likande som är snålaste och bäst till 140m2 garage, kommer mest jobba med bilar osv. mvh

  • Hej Axel, jag rekommenderar Daikin C35-R. Då den är steglös är den perfekt i garage och du kan ställa in valfri temperatur mellan 10-30 grader, jämfört med de flesta andra som har 17-30 grader.
   Vänliga hälsningar
   Emelie på Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här