Under sommarhalvåret är det många som anser det onödigt med uppvärmning i fritidshuset. Däremot kan det vara en bra investering för husets välmående under vinterhalvåret och för att förlänga säsongen i huset. Det finns många skäl till varför underhållsvärme är nödvändigt – vi listar några.

Överlag mår de flesta hus bäst av att vara varmare än utomhustemperaturen under vinterhalvåret. Detta för att säkra huset från fukt- och frysskador. Det finns flera fördelar med underhållsvärme:

 • Skyddar huset från frys- och fuktskador
 • Kan med fördel användas i garage och förråd
 • Snabb uppvärmning för helgvisiter
 • Du kan enkelt styra underhållsvärmen och ha koll på din stuga genom fjärrstyrning
 • Gör din sommarstuga mer tillgänglig

Underhållsvärme för äldre hus

Är ditt fritidshus lite äldre är det oftast vanligare att det kan hålla en lite kallare inomhustemperatur under vinterhalvåret.

En äldre konstruktion behöver oftast bara vara ett par grader varmare än ute för att hålla sig i ett bra skick. Detta för att fukt flyttar sig från varmt till kallt. Är det varmare inne säger det sig själv att fukten kommer försvinna ut från huset.

Underhållsvärme för yngre hus

Är huset modernare och har både ångspärr och tätskikt i badrummen behöver det hållas varmare under vinterhalvåret. Om det blir kallare inne än ute i ett modernare hus ligger ångspärren på, kondens bildas och fukt uppkommer i tak och väggar, något som i sin tur kan leda till större problem såsom mögel.

Installera en värmepump i fritidshuset

Installerar du en värmepump med underhållsvärme i din sommarstuga så skyddar du huset från skador, får en högre energibesparing, och kan vara säker på att stugan mår bra när du inte är där.

Väljer du dessutom att installera en värmepump har du också möjlighet till luftkonditionering på sommaren, och värma upp stugan om du vill spendera en helg där under vinterhalvåret.

Olika sorters underhållsvärme

Olika luft-luftvärmepumpar har olika sorters underhållsvärme – och ibland ingen alls. Det finns tre olika lägen för luft-luftvärmepumpar:

 • Ingen underhållsvärme alls
 • Fast läge för underhållsvärme – exempelvis 8 °C eller 10 °C
 • Steglös värme från 10-30 °C

Ett fast läge för underhållsvärme brukar ligga på 8-10 °C och då brukar nästa värmeläge ligga runt 16 °C. Ett exempel på en sådan luft-luftvärmepump är Invest Entry från Invest Living. Om du önskar en annan temperatur, är en steglös värmepump att föredra. Exempelvis har luft-luftvärmepumparna från Daikin en steglös värme på 10-30 °C .

Fjärrstyrning och underhållsvärme

Om du är orolig för strömavbrott eller om du vill hålla ett öga på luft-luftvärmepumpen på avstånd kan fjärrstyrning av värmepumpen rekommenderas. Då kan du styra underhållsvärmen via din smartphone eller surfplatta och får även meddelanden om strömmen skulle gå så att du hinner åtgärda det.

En luftvärmepump kan ge jämn underhållsvärme under vintern och det finns fortfarande gott om tid att installera en luftvärmepump nu innan kylan slår till.

Tips när du använder underhållsvärme

 • Använd max fläkthastighet
 • Pumpens filter behöver rengöras med jämna mellanrum
 • Låt dörrar och skåpdörrar stå öppna
 • Stäng dörrarna till de rum som inte ska värmas

Mer att läsa om underhållsvärme

Läs mer om uppvärmning av sommarstugan
Läs mer om hur du förbereder sommarstugan inför vintern
Vill du veta ännu mer om underhållsvärme? Läs mer hos Polarpumpen! 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här