flicka i fönster

Trötthet, täta förkylningar, huvudvärk, torra slemhinnor, hudrodnad, illamående, irritation i ögon näsa och hals… En lång rad med hälsoproblem kan bero på dåligt inomhusklimat. Det finns dessutom samband mellan dåligt inomhusklimat och uppkomst av allergier och astma – två sjukdomar som drabbar allt fler barn Sverige. Vi skyller ofta (många gånger berättigat) hälsoproblem på dåligt inomhusklimat på arbetsplatsen, förskolan eller skolan, men är du säker på att du har bra luft hemma?

Visste du att…

  • Vi tillbringar ca 90 % av vår tid inomhus.
  • Barn oftast känner av dåligt inomhusklimat tidigare än vuxna.
  • Mellan 1948 och 1991 sjönk ventilationen i bostäder från 1,2 till 0,4 luftomsättningar per timma
  • En människa andas ut 20 liter koldioxid per timme vid stillasittande arbete

Hur uppkommer ett dåligt inomhusklimat?

Människor skapar dålig luft. Bara genom vår andning ökar vi både koldioxidhalten och luftfuktigheten i luften. För att vi ska må bra, måste den luft vi förorenar bytas ut, så att vi får ny frisk luft att andas. Vid hög koldioxidhalt uppstår snabbt hälsoproblem som trötthet, koncentrationssvårigheter och huvudvärk, och en hög luftfuktighet kan resultera i mögel, som i sin tur ger hälsoproblem.

I vår jakt på energisnåla hem, glömmer vi ofta bort ventilationen. Vi tilläggsisolerar vindar, byter fönster och täpper till husen så gott det går, för att hålla värmen inne. Omedvetet minskar vi även ventilationen. Samtidigt är inte ett dåligt isolerat hus lösningen. Där hus är otäta, mår huset dåligt. Däremot måste vi komma ihåg att även titta över ventilationen, när vi renoverar, så vi får ett hem som är både energisnålt och välventilerat.

Hur upptäcker jag dålig ventilation?

Här finns några saker du kan kontrollera, för att se om du har bra ventilation:

  • Räkna antalet friskluftsventiler: Det är genom friskluftsventilerna ny luft kan ta sig in i ditt hem. Det behövs ca 1 friskluftsventil på 25 kvadratmeter boyta.
  • Kontrollera om luft verkligen passerar ventilerna: Detta gör du genom att hålla upp ett vanligt papper mot ventilen. Vid en tilluftsventil ska papperet blåsas ut från ventilen och vid en frånluftsventil ska papperet sugas fast, om allt fungerar som det ska.
  • Kontrollera om matlukt sprids i huset: om matlukten sprids går ventilationen eventuellt åt fel håll, eftersom luft ska ventileras ut från köket.
  • Kontrollera hur fort imman försvinner från badrumsspegeln efter dusch: helst ska det ta mindre än 15 minuter.
  • Kontrollera om det bildas imma på insidan av fönstren: Detta händer särskilt när det är kallt ute.

Vad kan jag göra åt ett dåligt inomhusklimat?

På vår site har vi samlat information om ventilation, och erbjuder dessutom flera smarta produkter, som kan förbättra ditt inomhusklimat.

Mer om ventilation och hur den kan förbättras

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här