Om du alltid får huvudvärk på jobbet, känner av irriterade slemhinnor eller hostar mer än vanligt bör du ta upp det med din chef. Det kan betyda att du andas in mögelsporer 8 timmar om dagen.

Mögel på din arbetsplats

På varje arbetsplats finns mikrobiologiska arbetsmiljörisker. Här ingår att din arbetsplats kan bli angripen av mögel. Detta är lätt hänt, speciellt om det är en äldre byggnad. Om du tror att din arbetsplats är utsatt för mögel bör du direkt begära en fuktmätning som avslöjar om din arbetsplats har rätt relativ fuktighet i luften för att mögel ska gro i till exempel väggarna. Om företaget beställer en fuktmätning görs denna oftast av en erfaren fackman som förutom mätningen även skapar en riskbedömning för byggnaden och ger rekommendationer på hur angreppet bäst bekämpas.

Speciellt utsatta arbetsplatser

Det finns även de arbetsplatser som är speciellt utsatta då de arbetar med organiska material som mikroorganismer kan bryta ned och använda som näring. Om du till exempel arbetar med trä finns det risk för ett mögelangrepp om det inte lagras eller behandlas rätt.

Den sortens mögel som angriper trä är oftast röta eller svampar, exempelvis Hussvampen som förstör virket och släpper sporer som är giftiga vid inandning. Denna svamp kan även finnas i väggarna i din arbetsplats.

Om du ofta känner dig för trött på jobbet, be din chef att göra en fuktmätning. Acceptera inte mögel, det skadar din hälsa.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här