Svartmögel på vind

Svartmögel är ett folkligt begrepp, som används för en mängd olika sorters mögel, som är mörka eller svarta till färgen. Det gemensamma draget är alltså färgen och de olika sorterna är inte mer närbesläktade med varandra, än med andra mögelsorter.

Producerar gift

Svartmögel, som ofta hittas i byggnader, producerar ofta stora mängder gift, som kan skada människors hälsa. Det är därför denna sorts mögel är en så ovälkommen gäst i hemmet.

Mögelgifterna resulterar ofta i olika hälsoproblem. Vanliga hälsoproblem vid förekomst av svartmögel är: allergi, astma, cancer, aspergillos, infektioner i hud och naglar, näsblod, försvagat immunförsvar, lungblödning, irritation i luftvägarna, rinnande näsa, kliande ögon och trötthet.

Olika sorters svartmögel

Svartmögel är som sagt ett samlingsnamn för många olika sorters mögel, med ganska olika egenskaper. Vissa sorter kan variera i färg beroende på vilken näring som finns tillgänglig, vilket innebär att det kan förekomma i andra färger än just svart eller mörkt. Det är i princip omöjligt att avgöra vilken sort det rör sig om, genom att bara titta på möglet.

Exempel på svartmögel:

  • Alternaria
  • Aspergillus
  • Cladosporium
  • Stachybotrys
  • Penicillium
  • Fusarium (kan vara svart i färgen, men räknas vanligen till rödmögel)

I de olika grupperna ingår hundratals undergrupper, med olika egenskaper.

Vad gör jag om jag hittar svartmögel i huset?

Om du hittar svartmögel i ditt hus, bör du kontakta en expert. På så sätt kan du få hjälp med utredning om vilken sorts mögel det är, sanering av möglet och vidare åtgärder för att säkra att det inte blir ett ”återfall” och säkerställa att familjen inte drabbas hälsomässigt av mögelgifterna. Att handskas med mögel och saneringsvätskor kan vara farligt, om man inte vet vad man gör, och vi rekommenderar dig därför att söka experthjälp.

Vad kan jag göra själv?

Vid mindre angrepp kan du eventuellt åtgärda skadan själv, genom att själv köpa saneringsvätska. Tänk på att mögelgifterna inte försvinner i och med saneringen, utan du måste ta hjälp av exempelvis en luftrenare. Det är också viktigt du ser till att förutsättningarna för mögelangreppet försvinner. Detta gör man vanligen genom att sänka fuktnivåerna till säkra nivåer med hjälp av en avfuktare. Det finns avancerade avfuktare som både sänker fuktnivåerna och ser till att de skadliga gifterna, radon och annat inte letar sig upp i boytan.

Läs mer om svartmögel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här