julbelysning

Vid jul vill vi gärna njuta av värme, ljus och god mat, men allt detta kräver energi. Genom några enkla tips kan du spara energi i jul och få pengar över till annat.

1.     Umgås med varandra i jul

brädspelet schack Går det verkligen att spara energi genom att umgås med varandra? Enligt Naturskyddsföreningen går så mycket som 25 % av privatpersoners elkonsumtion till ”surfande och mediekonsumtion”. Genom att låta mobiler, tv-apparater och datorer vila kan man alltså minska elförbrukningen markant. Passa på att prata, leka lekar, lägga pussel och spela vanliga brädspel i jul!

2.     Använd julbelysning med låg energiförbrukning

julgransbelysning Det är mysigt med ljus i mörkret. Minska elförbrukningen genom att byta ut lamporna i din gamla julgransbelysning till moderna LED-lampor. Du måste byta ut alla lamporna för att det ska fungera, men sen kan du spara energi många jular. Om du istället köper nya elljusstakar eller ljusslingor, finns det stora möjligheter att välja riktigt energisnåla alternativ. Tänk LED och lysdioder!

Med energisnåla lampor är det inte säkert att en timer sänker energiförbrukningen, eftersom timern i sig drar energi. Att stänga av belysningen för hand sparar däremot alltid energi.

3.     Ge bort julklappar som sparar energi

Julklappar Varför inte ge bort julklappar som sparar energi? Genom att ge familjen varma tofflor, koftor och filtar kan du sänka temperaturen med någon grad hemma och på så vis spara energi.

Annars kanske farmor blir glad för ett grenuttag med strömbrytare eller en elförbrukningsmätare?

4.     Laga julmat på ett energismart sätt

baka pepparkakor Stoppa in julskinkan i ugnen efter pepparkakorna, så sparar du energi genom att utnyttja att ugnen redan är uppvärmd.

Se också till att förvara julmaten med så låg energiförbrukning som möjligt. Damma av baksidan på kyl och frys, så drar de mindre energi. Passa på att frosta av frysen, när det är kallt ute och tänk på att tina fryst julmat i kylen.

5.     Värm huset energisnålt

en mysig brasa ger värme till jul Uppvärmning av hus kräver en del energi, men därför är det lätt att göra besparingar! Du kanske kan sänka värmen i vissa rum eller passa på att sänka värmen hemma, om ni åker bort i jul. Tänk också på att det är bättre att vädra snabbt och mycket än att ha fönstren stående på glänt.

Om du har en luft-luftvärmepump, ska den vara inställd på ”Heat” (med ”Auto”-läget försöker den kyla ned huset om du exempelvis tänder en brasa). Utnyttja också luft-luftvärmepumpens fläktar för att sprida värmen från brasan.

Om du vill spara riktigt mycket energi på husets uppvärmning, hittar du smarta produkter i vår butik. Lycka till med energisparandet!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här