Sommarstugefönster

Ytterligare en vår där sommarstugan luktar obehagligt när du anländer efter vintern? Då är du inte ensam, närmare 700 000 svenska sommarstugor ligger i riskzonen för att utveckla denna typ av lukt.

Du har en gammal sommarstuga

Om din sommarstuga är gammal behöver den inte vara fuktskadad för att avge annorlunda eller obehagliga dofter. Det kan vara linoleoumattor som ligger på lager, gammal golvbeläggning, tjärpapp eller kanske asfaboard som satts i ytterväggar. Är det en fuktskada kan det finnas kraftigare odörer som inte försvinner och det kanske till och med sticker lite i näsan.

Vädra ut sommarstugelukten

Många som har ett fritidshus tycker att det går fort och lätt att vädra ut doften när man kommer och att den sedan försvinner. Sanningen är dock att den inte försvinner. I vår näsa har vi en slags filtreringsfunktion som “döljer” de lukter vi inandas – vi vänjer oss helt enkelt.

Detta problem kan du enkelt upptäcka genom att lukta på dina kläder när du kommer hem efter en tid i ditt fritidshus. Luktar de som de ska eller känner du igen den där sommarstugelukten? Då är det dags att göra något åt det.

Vad är det som luktar?

Sommarstugelukten är många olika lukter som tillsammans bildar en lukt många förknippar med sommar- eller fritidshus. Om du har krypgrund eller torpargrund i ditt fritidsboende hjälper detta till då möss, råttor och till och med grävlingar kan bygga bon och krypa omkring i delar som man inte kommer åt.

Ibland kan det tycka sig att doften kommer antingen från din vägg, eller från en garderob. Detta kan antingen vara luft som kommer upp från krypgrunden, eller så kan det mögel eller oinbjudna gäster i väggar eller garderober.

Hur gör jag mig av med lukten?

Om du känner dig besvärad av doften kan det vara bra att gå till botten med varför lukten är så stark. Det kan vara en bra idé att ta in en expert, eller eventuellt beställa en sanering för att få bort doften helt.

Om du vill läsa mer om olika lukter i ditt hus, hittar du det här! 

Allt om lukt och emissioner

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här