Efter en blöt vår har många av oss plockat mängder av härlig svamp i skogen. Tyvärr är det inte bara matsvampar som växer i skogen under sommaren. Flera mindre trevliga svampar får enkelt fäste under våra hus vid denna tiden på året. Framförallt om huset står på krypgrund eller torpargrund är möjligheten stor för mögelsvampar att börja växa under sommarhalvåret. När den varma luften tar sig in i den kalla krypgrunden och kyls ner bildas kondens. Allt organiskt material såsom trä, jord och byggskrot blir då en fantastisk näringskälla för svampar som svart- och vitmögel. Blir det riktigt gynnsamt kan även rötsvamp få fäste, ofta i form av brunrötesvampar och äkta hussvamp.
Giftsvamp för huset
Vi kallar ofta kantareller för skogens guld. Tyvärr är det få svampar i våra hus som skulle få en lika trevlig beskrivning. Dem borde snarare klassas som giftiga i likhet med flugsvamp, giftspindelskivling och giftkremla, i alla fall för huset och inomhusmiljön. De flesta mögelsvampar är direkt skadliga för oss människor med luftvägsproblem, astma, hudförändringar och allergiska reaktioner som följder.
Kontrollera och förebygg
Under sommaren har din krypgrund med stor sannolikhet utsatts för en högre fuktlast än under resten av året, därför är det nu hög tid att krypa ner i grunden och ta en titt på hur det ser ut. Genom att regelbundet kontrollera husdelar som kalla källare, krypgrunder och torpargrunder kan man ofta upptäcka skadliga mögelsvampar i tid och stoppa deras tillväxt innan det gått för långt. Det bästa är dock alltid att förebygga dessa typer av problem genom att ta kontroll över klimatet i huset och se till att svampen aldrig får fäste.
“Idag finns det en uppsjö av olika förslag på lösningar för att skydda utrymmen från svamp. En del är riktigt bra, andra är rent kontraproduktiva med nya risker som följder”.
Olika försök att slippa hussvamp
Fram till i slutet av 70-talet var det vanligt att behandla bjälklaget och syllen i krypgrunder med pentaklorfenol för att förhindra hussvamp och mögel. Det är en mycket stark kemi och de flesta behandlade krypgrunder har än idag inga spår av mögel. Dock har det visat sig att pentaklorfenol är extremt allergent och dessutom cancerframkallande. Hus med pentaklorfenolbehandlade grunder klassas idag som sjuka hus för att kemin är så pass farlig. Har man tur kan man rädda behandlade krypgrunder till en kostnad från 60 000 till 80 000 kronor genom att skapa ett kontrollerat undertryck. Har du otur och behöver byta ut allt behandlat material är det sannolikt en affär på minst 250 000 kronor för en normalstor villa. Då detta normalt klassas som en konstruktionsrelaterad skada är det få försäkringar som täcker denna typ av skador.
Ett bättre exempel på hur svampangrepp i huset kan undvikas är att bygga hus med varmgrund. Genom att låta grunden vara fullt isolerad och lika tät som huset samt låta bli att isolera bjälklaget mellan grunden och boytan skapar man en riktigt smart konstruktion. När krypgrunden håller ett liknande klimat som boytan skapas en säker miljö där mögel och annan svamp inte vill växa. Som en bonus blir husets energiförbrukningen ofta något lägre. De nackdelar jag kan se med varmgrunden är att det blir svårt att installera golvvärme och utrymmet under huset kommer att behöva städas regelbundet. I och med luftutbytet med bostadsdelen kommer det att samlas damm och annat otrevligt i krypgrunden som kan ta sig upp i boytan igen. Är huset inte byggt på varmgrund från början är det sällan ekonomiskt försvarbart att bygga om grunden.
En svampfri lösning för krypgrunden
Slutsatsen är dock att det är svårt att förändra grundförutsättningarna för hur huset är byggt men genom att regelbundet kontrollera samtliga riskområden i huset minskar du dramatiskt risken för att krypgrunden blir en grogrund för de otrevliga svamparna. Att installera en avfuktare är en försäkring om att krypgrunden håller sig frisk och är ett billigt alternativ till dyra reparationer som kan komma i framtiden om krypgrunden ignoreras.