SKVP kritisk till Folksams värmepumpsrapport

Folksam kom i dagarna ut med en ny värmepumpsrapport. SKVP var blixtsnabba med sin kritik.

Svart bild av kostnad vid värmepumpsreparationer

Folksams rapport målar delvis upp en mycket svart bild av värmepumpsbranschen. Folksam har tittat på reparationer och skriver att: ”Resultaten från dessa kontroller är förskräckande.”

SKVP menar att värmepumpsreparatörerna borde få gott betyg

Det Folksam har tittat på är de fall där försäkringsbolaget har misstänkt att debiteringen är felaktig, men det innebär att försäkringsbolaget endast har tittat på 1 % av alla skadeanmälningar som har kommit in.

– Det handlar alltså om ungefär 45 av 5000 – eller 0,9 procent av fallen – där debiteringen var felaktig. Det borde istället ge reparatörerna ett mycket gott betyg, säger Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Med andra ord har Folksam tittat på fall där man misstänker fusk, och sedan konstaterat att det är vanligt att det fuskas i dessa fall. Det finns ingen information runt hur läget ser ut för värmepumpsreparationer i stort.

Även mycket läsvärt i rapporten

SKVP poängterar också att det finns mycket som är bra i rapporten:

– Vinklingen av rapporten ger en hel bransch stämpeln av att bestå av rufflare och bedragare. Detta är mycket tråkigt och olyckligt, särskilt när det i rapporten finns en hel del som är läsvärt. Vi har ingenting emot att branschen granskas, men resultaten måste presenteras på ett seriöst sätt, säger Per Jonasson.

Hur kommer ROT-avdrag för reparation att påverka?

Vi saknar information från båda parter om hur de nya direktiven runt ROT-avdraget kan komma att påverka situationen. Det faktum att man nu får göra rotavdrag vid reparationer av värmepumpar, borde få konsekvenser. Kanske något att se fram emot i värmepumpsrapporten nästa år?

Här kan du ta del av Folksams värmepumpsrapport: http://www.folksam.se/media/bra_val_varmepumpar_2016_rapport_tcm5-28698.pdf

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här