Är luftvärmepump eller AC bäst?

Behöver du luftkonditionering till ditt hem inför sommaren och funderar på vilken lösning som är bäst? På Polarpumpen erbjuder vi luftkonditionering i form av AC och luft-luftvärmepumpar. I denna guide går vi igenom skillnaderna mellan AC och luft-luftvärmepumpar och tipsar om när du bör välja den ena framför den andra.

Vad är skillnaden mellan en luft-luftvärmepump och AC?

För många är luftkonditionering synonymt med AC och lika många tror att en luft-luftvärmepump enbart är en källa för värme. Faktum är att båda dessa antaganden är felaktiga, eftersom en luft-luftvärmepump även går att använda när du vill ha extra kyla. Vad är då skillnaden mellan de två och vilken ska du välja?

Luft-luftvärmepump ger både kyla och värme

De flesta skaffar sig en luft-luftvärmepump för att de vill ha extra värme i sitt hem. Under sommaren när temperaturerna utomhus stiger är det dock mycket enkelt att byta läge på värmepumpen så att den kyler ner luften istället. De flesta luft-luftvärmepumpar är mycket effektiva i båda lägen och är därför en smart investering för dig som behöver både kyla och värme i ditt hem.

AC kräver högre arbetstemperaturer

Största skillnaden mellan en AC och en luft-luftvärmepump är att värmepumpen är byggd för att klara lägre arbetstemperaturer, det vill säga en lägre utomhustemperatur. En AC tål däremot inte särskilt låga temperaturer och bör därför inte användas under vinterhalvåret. Vid högre utomhustemperaturer kan dock även AC:n användas till uppvärmning. En AC är helt enkelt inte utvecklad för ett nordiskt vinterklimat, men passar hela året runt på varmare breddgrader.

Luft-luftvärmepumpen är dyrare i inköp, men billigare långsiktigt

Trots att en luft-luftvärmepump oftast kostar något mer vid inköp så ger värmepumpen en besparing i längden. En luft-luftvärmepump är mycket energieffektiv vid såväl uppvärmning som vid kylning, vilket resulterar i en låg energiförbrukning och låga kostnader – året runt. Om du har nytta av energieffektiv kyla och värme, är en luft-luftvärmepump det självklara valet.

När passar en luft-luftvärmepump bättre som luftkonditionering?

Är du ute efter effektiv kylning under sommaren och känner att du även har nytta av extra värme under vintern är en luft-luftvärmepump det allra bästa alternativet för dig. Många luft-luftvärmepumpar har dessutom högre effekt och en bättre energiklass än de vanligtvis lite billigare rena AC-maskinerna. Det finns också ett större utbud och fler extra funktioner, för dig som vill ha något mer exklusivt.
Till Polarpumpens utbud av luft-luftvärmepumpar till ditt hem.

När ska jag välja en AC som luftkonditionering?

Du som inte alls är i behov av extra värme utan enbart är ute efter extra kyla under sommaren gör rätt i att skaffa dig en effektiv AC. När det kommer till att välja AC finns det en hel del saker att tänka på, bland annat bör du fundera på om du vill ha en fast installerad modell eller en portabel AC. Kika in på vår kunskapsbank för att lära dig allt du behöver veta inför ditt köp av AC.
Hitta din AC här.

Läs mer om luftvärmepumpar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här