silverfisk trivs i fuktiga miljöer

Alla har väl någon gång hittat en silverfisk i hemmet? En eller ett par silverfiskar behöver inte vara någon anledning till oro, men hittar man ofta silverfisk i hemmet är detta ett tecken på att fuktnivåerna kan vara mycket höga.

Silverfiskar trivs med fukt

Silverfiskar är vanligtvis helt ofarliga, men kan upplevas som obehagliga. I värsta fall kan silverfiskarna orsaka skador på exempelvis böcker, tapeter och andra material. Silverfiskar trivs särskilt bra i fuktiga miljöer, och om silverfiskarna är många, är detta en tydlig varningssignal på att fuktnivåerna kan vara riktigt höga i huset.

Hur kommer silverfiskarna in i hemmet?

Vi får ständigt in insekter, mikroorganismer och föroreningar i hemmet. De kommer genom ventilationen, öppna fönster eller följer med oss hem när vi har varit ute. Silverfiskar hittas ofta i badrum, men de kommer vanligen inte in via avloppet, även om det kan upplevas så när det är där man hittar dem.

Silverfiskar är allätare med lever helst på kolhydrater, som socker och stärkelse. De äter också döda insekter och rester från människor i form av hår, hudavlagringar och avklippta naglar. Detta gör att de trivs bättre i smutsigare miljöer, men i de flesta hem finns det tillräckligt med föda.

Varning för fuktproblem

Om du har många silverfiskar i hemmet, bör du ta detta på allvar. Problem med fukt är inte alltid synligt. Problemet kan finnas inne i väggar eller under golv, men ändå orsaka hälsoproblem för dem som vistas i bostaden. Fuktproblem löser sig i princip aldrig med tiden, utan blir bara värre. Ju fortare du tar tag i problemet, desto mindre kommer det att kosta.

Hur vet jag om jag har fukt hemma?

Det bästa sättet att ta reda på om du har mycket fukt i hemmet, är att utföra en fuktmätning. Med rätt fuktmätning kan du få ett tydligt svar och få veta om ditt hus befinner sig i farozonen eller inte.

Mer om att mäta fukt

Läs mer om fukt, mögel och avfuktare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här