målarfärg

Varning för möglande målarfärg! Testresultatet för Folksams stora test av utomhusfärg, skulle egentligen presenteras 2015. Efter bara halva testperioden, står det dock klart att vissa färger inte håller måttet. Folksam går därför ut och varnar för dåliga utomhusfärger redan nu.

Oacceptabelt mycket mögel hos tre färger

Det är tre färger, som man redan nu går ut och varnar för: husfärg från ÖoB/Färglab, oljefärg från ÖoB/Färglab, samt träfasad/oljefärg från Jula/Färgstaven. På ett år har färgerna redan kommit upp i oacceptabelt höga mögelvärden. En expert, som är delaktig i testet, förklarar att ett vitt hus, som målas med dessa färger, blir grått av mögel redan inom ett år.

EU-standard för färg

EU har tagit fram standard för utomhusfärger, men problemet är att denna standard gäller hela Europa, som ju har mycket skiftande klimat. Det svenska klimatet innebär påfrestningar, som man inte möter längre söderut i Europa. Att en färg lever upp till EU-standard är inte nödvändigtvis tillräckligt här i norr.

Tester fortlöper med 43 färger

I det mycket omfattande testet ingår 46 färger, och resultatet, för de övriga, förväntas presenteras enligt den ursprungliga planen (våren 2015). Företaget har även tidigare testat färger, om du inte har tid att vänta så länge.

Att måla om ett hus tar tid och kan kosta en hel del pengar. Då vill man naturligtvis att resultatet blir lyckat och håller länge. Var noga när du väljer utomhusfärg, för att undvika mögel. Satsa på kvalitet!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här