så får du billigare ac

Vill du ha kyla för låga omkostnader i sommar? Här listar vi några enkla knep som effektivt säkerställer en lägre energiförbrukning med din AC. Följ stegen för att få ut mer kyla för pengarna och få en AC som håller längre på köpet.

Så sänker du strömförbrukningen med AC och luftkonditionering

Du kan sänka energiförbrukningen med din AC på flera sätt, alla lika smidiga som effektiva. Genom att stänga ute så mycket värme som möjligt sänker du antalet grader som din AC behöver kyla. Du kan även optimera inställningarna på din luftkonditionering för att uppnå en bättre effektivitet, detsamma gäller om du servar och rengör din AC regelbundet.

Med portabel AC är det även en idé att komplettera med ett fönsterkit, för att säkerställa att ingen varm luft kommer in i utrymmet genom fönstret där frånluftsslangen är placerad. Bäst effekt och lägst elförbrukning får du såklart genom att använda dig av samtliga metoder.

1. Stäng ute så mycket värme som möjligt

Ju varmare du har det inomhus desto hårdare kommer din AC behöva arbeta för att uppnå ett svalt inomhusklimat. Några enkla medel som du kan ta till för att sänka energiförbrukningen är att dra för markiser och gardiner när solen ligger på. Om du vill kyla sovrummet till natten kan du utnyttja de sjunkande temperaturerna utomhus och vädra utrymmet ett tag innan du startar din AC.

2. Ställ in rätt inställningar på din AC

När det kommer till inställningar gäller det att ställa in ett högt fläktläge, undvika auto-läget och att ställa in en lagom kall temperatur. Ett högt fläktläge hjälper AC:n att sprida den kalla luften mer effektivt vilket sänker temperaturen i rummet snabbare. De flesta AC har ett automatiskt läge, som innebär att AC:n går i konstant drift för att säkerställa rätt temperatur, Det kan låta bra med kontinuerlig kyla, men faktum är att auto-läget är mindre energismart eftersom luftkonditioneringen även kommer tillföra värme om rummet blir kallare än inställd temperatur. Det är därför alltid bäst att enbart använda kylläget, då AC:n automatiskt kommer pausa kyleffekten när den inställda temperaturen är uppnådd.

Vidare är det, ur ett energibesparande perspektiv, inte förmånligt att ställa in en för låg temperatur på AC:n. AC:n kommer då arbeta onödigt hårt för att uppnå rätt temperatur så snabbt som möjligt och energiförbrukningen ökar i onödan. Börja med att ställa in en något lägre temperatur och sänk sedan gradantalet successivt för att få en så låg energiförbrukning som möjligt.

3. Rengör och serva din AC regelbundet

En rengjord AC fungerar bättre och håller längre. Se över filter och rengör dessa vid behov för att förbättra effekten. Regelbunden service är en god idé om du har en fast installerad AC, för att säkerställa att systemet fungerar som det ska. Det är alltid fördelaktigt att serva din AC i förebyggande syfte, för att undvika kostsamma reparationer eller onödigt slitage framöver.

Läs mer om hur du sänker din energiförbrukning med AC här.

4. Komplettera din portabla AC med fönsterkit

Om du har en portabel AC är ett fönsterkit den absolut smidigaste och bästa metoden för att uppnå en lägre energiförbrukning. Fönstertätning täpper till den öppning som skapas när du monterar frånluftsslangen genom ett fönster eller en dörröppning och ser till så att ingen varm luft sipprar in utifrån. Utan fönstertätning sker det ett konstant luftutbyte med varm luft som tar sig in i utrymmet vilket medför att din AC måste jobba hårdare samtidigt som energiförbrukningen ökar. 

Läs mer om fördelarna med fönstertätning här.

Fördelar med en lägre energiförbrukning med AC
Att det känns bra för plånboken är kanske den mest självklara fördelen med en mer energieffektiv AC, men en lägre strömförbrukning kommer med fler förmåner än så. När du optimerar energiförbrukningen med din luftkonditionering säkerställer du dessutom att den arbetar mindre för att producera den mängd kyla du eftersträvar. Ju mindre jobb din AC behöver lägga på att kyla ditt hem, desto längre håller den. En AC som behöver gå på full kapacitet under lång tid kommer inte bara dra mer el, den kommer dessutom inte hålla lika länge.

Till AC & luftkonditionering.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här