Så tar du hand om ditt spabad

Rengöring och underhåll av ditt spabad är viktigt för att de som badar i det ska ha det bra och för att badet ska hålla länge. Har du precis skaffat spabad och funderar över vad det är du behöver göra för att hålla det rent? Vi förklarar och ger enkla tips på hur du rengör och underhåller ditt bad här.

Spara tid på rengöring genom kontinuerligt underhåll

Genom vissa förebyggande åtgärder kan du minimera tiden du behöver lägga på att rengöra ditt spabad. Främst kommer du minimera riskerna för att ditt bad behöver större underhållsinsatser på grund av bristande skötsel, något som sparar dig såväl tid som pengar. Följande åtgärder är bra att följa regelbundet, framförallt under perioder då badet används extra mycket:

  • mät och håll koll på vattenkvaliteten. Är du osäker på hur ditt spavatten mår? Läs vår guide om hur du felsöker vattnet i ditt bad här: felsökning vatten
  • rengör filtret
  • täck badet när det inte används
  • duscha noggrant innan ni badar
  • håll koll på och tillsätt kemikalier

Läs mer om hur du rengör ditt spabad

Säkerställ rent vatten i spabadet

Genom att säkerställa rent vatten ser du till att vattnet är hälsosamt att bada i samtidigt som du minimerar riskerna för skador och slitage. Följande steg hjälper dig säkerställa att ditt spabad är rent och säkert.

Byt vatten

Börja med att byta vatten regelbundet. Hur noga du än rengör ditt spavatten så kommer du ändå behöva byta ut det 3-4 gånger per år för att hålla värdena på topp. Anvisningen gäller ett spabad som används några gånger i veckan, vet du med dig att ni badar många personer samtidigt och mycket oftare än så bör du byta vattnet ännu mer regelbundet.

Här kan du läsa om hur du tömmer spabadet på rätt sätt.

Kontrollera pH-värde och klorhalt

Du bör kontrollera värdena i ditt spabad varje vecka vid regelbunden användning. Allra bäst mår ditt spabad ifall värdena ligger på optimala halter och därför är det viktigt att mäta regelbundet så att du kan åtgärda eventuella brister innan de gör skada på badet.

Här kan du läsa mer om optimala värden och hur du uppnår dem.

Vill du minimera din användning av kemikalier i vattnet? Då är ett tips att du investerar i en ozonrenare.

Rengör rören

Rengör rören ca två gånger per år. För att underlätta underhållet av ditt spabad kan du göra detta samtidigt som du tömmer ditt spabad på vatten.

Ta hjälp av en automatisk dammsugare

Rengör botten och insida smidigt med hjälp av en automatisk spadammsugare. Du får mer tid över till roliga saker och rengöringen blir lika effektiv som den blir noggrann.

Hitta din spadammsugare här.

Rengör badets utsida

Om ditt spabad har en träpanel är det viktigt att du sköter om träet regelbundet. Olja eller måla träet efter behov så att det inte spricker. Om du däremot har ett spabad i syntetmaterial räcker det att spola av eller torka badet regelbundet. Var dock noga med att inte använda högtryckstvätt på badet. Även locket till ditt spabad behöver tas om hand. Vissa lock behöver impregneras för att stå emot smuts, läs din manual för att ta reda på om det gäller för dig.

Genom att följa ovanstående tips tillsammans med de förebyggande åtgärder som nämndes i början av denna text kommer du hålla ditt spabad i toppskick. Ett rent bad är inte bara trevligare att bada i, det kommer också hålla längre och kosta dig mindre i underhåll!

Allt om användning och skötsel av spabad i kunskapsbanken

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här