Vad menas egentligen med energibrunn när man talar om bergvärme, och hur fungerar den? Lär dig mer om varför bergvärme är en så hållbar och energieffektiv uppvärmningsmetod här.
En energibrunn gör det möjligt att hämta värme från berget
För att din bergvärmepump ska fungera måste du borra ett hål, även kallat för energibrunn, i din trädgård. Energibrunnens funktion är att göra det möjligt att hämta energi i form av lagrad solenergi från berget för att sedan överföra den värmen till bergvärmepumpen.
Så går det till när man borrar för bergvärme
Så fungerar en energibrunn steg för steg
I din trädgård borras ett hål som är mellan 70 till 200 meter djupt. Borrhålets djup bestäms av din berggrund, vilken värmepump du har samt ditt värmebehov. För att energibrunnen ska fylla sin nytta behöver man borra tills man stöter på grundvatten. I energibrunnen för man sedan ner en kollektorslang som tack vare kontakten med grundvattnet nu står i direkt kontakt med berget och den lagrade energi som finns där. Via berget och grundvattnet vidare till kollektorslangen överförs sedan den lagrade energin som i slutändan används av din bergvärmepump för att värma upp ditt hem.
Hur lång livslängd har en energibrunn?
Bergvärme är en mycket miljövänlig och energieffektiv uppvärmningsmetod eftersom du använder dig av naturens egna resurser. En annan anledning till de stora fördelarna med bergvärme är att såväl värmepump som energibrunn har lång hållbarhet. Generellt talar man om att man behöver borra en ny energibrunn ungefär vart 100 år. Livslängden beror delvis på hur väl du har dimensionerat din energibrunn i relation till det värmebehov du har, samt hur många andra det är som använder bergvärme som värmekälla i området. Om många av dina grannar använder bergvärme minskar mängden energi som finns tillgänglig i berget snabbare. Det är därför alltid en bra idé att borra ett större hål då man på så sätt säkerställer att det alltid finns tillräckligt mycket energi att hämta från energibrunnen, ifall värmebehovet någon gång skulle öka.
Häng med på installation av bergvärme
Olika berggrund har olika mycket lagrad energi
Olika berggrund är olika bra på att överföra värme. Granit är den berggrund som tillför mest energi och som därför är mest passande för bergvärme. Sedimentära bergarter som framförallt förekommer i Skåne och på Öland och Gotland har en mycket sämre förmåga. På dessa platser krävs det mycket djupare borrhål för att nå samma effekt.
Läs mer om bergvärme
Är du intresserad av att läsa mer om vilka förutsättningar som krävs för att du ska kunna välja bergvärme som värmekälla? I vår kunskapsbank hittar du all information du behöver inför nyinstallation av bergvärme:
Vilken energi per meter borrad brunn kan man räkna med.
Inför installationen av din nya bergvärmepump behöver det borras en energibrunn i din trädgård. En energibrunn är ett djupt hål i marken genom vilket en kollektorslang hämtar värme från berggrunden. Här kan du läsa allt om hur borrning av bergvärme går till.
https://www.polarpumpen.se/kunskapsbanken/varmepump-kunskapsbank/bergvarmepump-kunskapsbank/nyinstallera-bergvarme/borrning/