Tänk att ha en perfekt varm pool som går att bada i oavsett väder och som alltid erbjuder den där efterlängtade svalkan. Låter det som en dröm? Faktum är att uppvärmning av din pool inte behöver vara ett varken dyrt eller krångligt projekt, och som när det görs på rätt sätt erbjuder många fördelar.
Hur varm behöver poolen vara?
Du behöver inte värma poolen alls om du inte vill, men någonstans runt 28 grader och varmare är att rekommendera om du inte vill frysa.
En vattentemperatur mellan 28-29 grader är idealisk för motionssimning och konstant aktivitet i vattnet.
Eftersom vi lever i ett stundtals kyligt klimat även under somrarna behöver du värma din pool med en särskild uppvärmningskälla om du vill kunna förlita dig på sköna bad. Antalet soltimmar och temperaturen i luften är nämligen inte tillräckligt höga för att poolen ska kunna hålla temperaturen själv. Dessutom sjunker temperaturen på natten vilket innebär att poolen är för kall för att bada i under dygnets första timmar.
Läs mer om hur du upplever olika vattentemperaturer i poolen här:
Så varmt vill du ha det i poolen
Hur får man lagom temperatur i poolen?
För att poolens temperatur ska vara behaglig från säsongens start tills dess att du inte tänker bada mer behöver du två saker – en effektiv uppvärmningskälla och någon form av isolering.
Så väljer du bäst uppvärmning till poolen
Det finns många olika värmekällor att välja mellan till poolen. För bästa energibesparing bör du välja en poolvärmepump, som effektivt värmer upp din pool utan någon större mängd energi. Solvärmare och poolvärmare är andra alternativ, som fungerar bättre om du har en liten pool som kräver en mindre mängd el för att uppnå rätt temperatur, eller när du kan förlita dig på att sommaren kommer bli lång och mycket solig.
Så får du värmen att stanna kvar i poolen
När poolen väl är uppvärmd är det viktigt att du får värmen att stanna kvar i vattnet, utan några större värmeläckage. Ju mer värme du behåller i poolen under natten eller perioder då poolen inte används, desto mindre energi krävs det för din värmekälla att bibehålla önskad temperatur.
Beroende på faktorer som poolens storlek och placering samt hur kallt det blir i luften så kan vattentemperaturen sjunka mellan 2-6 grader under natten.
Det största värmeläckaget, mellan 75-80 %, sker via vattenytan när värmen avdunstar. Genom att täcka över vattenytan när poolen inte används bildar hålls en större del av värmen kvar i poolen som dessutom får ett effektivt skydd mot löv och dylikt. Allra bäst effekt får du av ett pooltak som fungerar som en separat värmekälla tack vare den växthuseffekt som skapas.
Läs mer om olika alternativ för pooltäckning här: