En renovering av Starby kyrka har länge diskuteras men när taket lyftes och rötskadorna var både stora och tydliga fanns det ingen återvändo. Rötskadorna signalerade rasrisk och nu byts allt skadat virke ut, mot en kostnad av flera miljoner.

Rasrisk i klocktornet

Kyrkans träkonstruktion har blivit mycket skadad av rötan, vilket tydligt syntes när det gamla koppartaket togs bort. Idag är mycket av den bärande stommen illa åtgången och har redan bytts ut på den norra och västra sidan av kyrkan.

Värst var det dock för upphängningsmekaniken för kyrkklockorna som var så skadade att det fanns en säker rasrisk då det saknades två strävor på den västra sidan. Med sex strävor på den östra sidan men endast fyra på den västra fanns det en stor rasrisk när båda klockorna pendlar, då dem tillsammans skapar ett tryck på 3,5 ton i ytterläge.

Tagit lång tid

Att Starby kyrka varit i dåligt skick en längre tid är välkänt. Det gamla koppartaket har behövt bytas ut och kyrkan lider av både fuktskador och röta i bärande träkonstruktion. Utöver det finns det även sprickor i de murade väggarna.

För ett år sedan fick Strövelstorps församling bidraget på 2,4 miljoner för att renovera Starby kyrka. Den 2 maj sattes arbetet äntligen igång och en av de som arbetar med renoveringen är snickaren Kent Andersson som för några år sedan även renoverade Strövelstorps kyrka.

Renoveringsprocessen

Arbetet började med att med att korset och kulan allra högst upp lyftes bort. Snart följde även koppartaket då det under dessa rekonstruktioner är enklare att jobba uppifrån och ned enligt Kent Andersson. Det var när taket lyftes bort som det gick upp för Kent exakt för rötskadad kyrkan var:

– När taket öppnades upp så visade det sig att rötskadorna var värre än befarat, jag har bytt ut mycket av den bärande träkonstruktionen.

Annorlunda att renovera en kyrka

Det är annorlunda att renovera en kyrka i jämförelse med andra byggnader på grund av deras historia. Arbetet måste utföras i nära samarbete med länsantikvarien då allt ska dokumenteras. Allt nytt material måste även efterlikna det gamla och byggas på liknande sätt som det gjordes när kyrkan först byggdes. Ett exempel är dimensionen på de bärande stockarna som är upp till 10 tum breda och ungefär lika tjocka.

För att renovera en kyrka krävs noga konstruktionsberäkningar under arbetets gång och det är svårt att uppskatta en tid när det ofta dyker upp nya områden som behöver renoveras, menar Kent Andersson.

Det är dock tillåtet att använda moderna metoder som till exempel spik och plattjärn, men endast på icke synliga platser.

Ett nytt kors

Idag gapar fortfarande ett stort hål där kyrkans urtavla ska sitta men ett nytt kors och kula av kopparklädd ek förgyllt med bladguld sitter nu på plats högst upp på kyrkans torn.

Kent Andersson har idag fortfarande en del arbete kvar men hoppas att kunna bli klar innan sin semester då det är dags för plåtslagarna. Sen är det dags att byta ut långskeppets tak som Kent inte tror kommer bli lika komplicerat.

– Förhoppningsvis handlar det om att byta ut någon takstol eller delar av en, säger Kent Andersson.

Ett gediget hantverk

Många kan nog se på en byggnad som Starby Kyrka och se en snurrig konstruktion med trästockar som sitter ihop. Men för någon som Kent Andersson som länge jobbat med liknande renoveringar är kyrkan ett gediget hantverk framtaget av kunniga personer. Kent är imponerad av kyrkan som är byggd för flera hundra år sedan, men också av klocktornet som byggdes på 1800-talet utan dagens hjälpmedel.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här