röta

Rötmånaden går mot sitt slut. Vi har alla lärt oss att rötmånaden är en tid då man ska vara extra försiktig med mat. Men vad är egentligen röta? Och vad har det för koppling till rötmånaden?

Ordet röta

Ordet röta är ett gammalt svenskt ord, med en bred betydelse av att något löses upp eller håller på att förmultna eller ruttna. Ordet användes exempelvis för vissa sjukdomar. Idag används röta främst om en grupp svampar.

En typ av mikrobiell påväxt

Rötsvampar, mögelsvampar och actinomycetes (jordbakterier) kallas ofta gemensamt för mikrobiologiska organismer. Man brukar tala om att ett hus har mikrobiell påväxt, vilket innebär att det är någon av dessa organismer som växer i huset, eller kanske finns det lite av varje.

Både mögel och röta är svampar, till skillnad från jordbakterierna, som bara liknar svampar. Jämfört med de övriga typerna försvagar röta husets konstruktion, men kräver också som regel en högre luftfuktighet än mögel för att kunna växa.

Förstör husets konstruktion

Rötsvamparna bryter ned träets cellulosa, vilket innebär att hållfastheten försämras. Därför är rötan husägarens värsta fiende.Värst är den äkta hussvampen (serpula lacrymans), som mycket snabbt kan förstöra träets hållfasthet och dessutom har ett system med kärlsträngar  för att transportera vatten, vilket innebär att den kan förstöra trä på ett ställe och hämta vatten från ett annat ställe.

Eftersom träets hållfasthet bryts ned måste man byta ut angripna material, samt sanera, för att bli av med ett rötangrepp. Man måste dessutom se till att angreppet inte kan få fäste på nytt, vilket vanligtvis innebär att installera en avfuktare.

Vad har röta med rötmånaden att göra?

Redan under romartiden visste man att maten höll sämre i slutet av sommaren och denna kunskap har sedan gått i arv genom generationer. I Sverige räknar man rötmånaden från slutet av fruntimmersveckan. Under rötmånaden är det ofta varmt och fuktigt. Dessa förutsättningar lämpar sig bra för både bakterier, mögel och röta.

Med dagens kylskåp och frysar är risken för att maten blir dålig fortare inte särskilt stor, men det skadar inte att vara lite försiktig och inte låta maten stå framme för länge. Att maten blir dålig fortare och kan orsaka sjukdomar, har inte med rötsvampar att göra, utan är kopplat till bakterier. Begreppet rötmånad, ska därför ses som ett gammalt arv, från när röta var ett bredare begrepp.

Värmen och fukten den här tiden på året ökar också risken för mikrobiell påväxt i hus, särskilt i krypgrunder. På så vis har rötmånaden även en koppling till rötsvamparna och vi rekommenderar att du undersöker krypgrunden eller torpargrunden lite extra nu under sensommaren.

Läs mer om röta

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här