Under vintern har Rödsö skola haft problem med inomhusluften och både lärare och elever har känt av symptom. Misstankarna är att skolan kan vara angripen av mögel. För att få veta görs nu en undersökning som kan leda till att skolan måste stängas för sanering efter sommaren.

Allvarliga symptom

Trots att problemet fortfarande är osäkert på Rödsö skola finns det ingen brist på ledtrådar då en av Rödsös lärare har haft så starka reaktioner att det blir en förflyttning till en annan skola till höst. Vad som händer med resten av skolans lärare och elever kan man inte veta förrän efter sommaren. Men svenska skoldirektören Per-Olof Nyström tror på att skolan ska kunna öppnas igen efter sommaruppehållet.

Sanering eller stängning

Beroende på hur stor mögelskadan kan vara finns det en risk att skolan måste stängas ned och eleverna måste omplaceras en tid. Men det som gör rektor Eva-Lotte Myrskog orolig är att det blir billigare att stänga ner skolan helt då den idag endast har 40 elever. Men skoldirektör Per-Olof Nyström tror och utgår ifrån att staden kommer satsa de pengar som behövs.

– Skolan har 38 elever i höst, jag utgår från att skolan finns kvar, säger Per-Olof Nyström.

Ett ventilationsrör från en mögeldrabbad skola.

Rödsö skola är inte den första skolan i Karleby som haft problem med mögelangrepp. Under de senaste åren har ett högstadium och två lågstadieskolor varit tvungna att stänga på grund av dålig inomhusluft. När Rödsö skola behövde ett nytt ventilationssystem togs detta från en av de drabbade skolorna. Rektor Eva-Lotte Myrskog kan inte hjälpa att undra om detta är boven i dramat.

– Förra sommaren lyfte de in gamla ventilationsmaskiner i vår skola och efter det har problemen tilltagit. Det väcker stor rädsla, säger Myrskog.

– När jag hörde varifrån ventilationsapparaterna kom tänkte jag att det var olyckligt. Men jag litar på experterna då de säger att de har tvättats på rätt sätt.

Men skoldirektör Per-Olof Nyström menar att maskinerna inte har något att göra med de eventuella problemen med inomhusluften som nu finns i Rödsö skola

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här