rivning

Den här veckan har boende i området Gulsparven i Trollhättan, även kallat ”Viggen” i folkmun, fått beskedet att deras boende kommer att rivas, dels på grund av problem med mögel. Mötet var lugnt, men många är oroliga och även kritiska till de drastiska åtgärderna.

Omfattande problem med mögel

I området har man tidigare tömt en förskola och 40 av 130 lägenheter på grund utav mögelsituationen. De drabbade har fått hjälp med andra lokaler och alternativt boende. De kvarvarande lägenheterna ska inte ha några akuta problem.

Det kommunala bostadsbolaget Eidar menar att man har räknat på omkostnaderna för renovering, men att det helt enkelt kostar för mycket. Det är bättre att börja om. Det formella beslutet är inte fattat, men avveckling av fastigheterna har varit en inriktning sedan 70-talet, då de byggdes, som arbetarhotell. Man byggde husen snabbt och renoveringarna sedan dess har varit mycket sparsamma.

Kritiska röster

Bland de kritiska rösterna finns de som menar att det blir dyrare att riva allt och bygga upp det på nytt. Andra är missnöjda då man inte hittat mögel i deras lägenheter – ändå tvingas de flytta. Det är helt enkelt många som trivs och gärna vill bo kvar.

Vad händer med de boende?

Bostadsbolaget Eidar kommer att ge de boende förtur i kön, när det dyker upp andra lägenheter. De boende har runt två år på sig, innan de måste lämna boendet. Samtidigt kommer man att testa för mögel regelbundet, så inte de kvarboendes hälsa riskeras.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här