Mars har övergått i april och nu börjar en period som många förknippar med sol, uteserveringar, promenader och andra utomhusaktiviteter. Men för många börjar den jobbigaste tiden på hela året – pollensäsongen.

Hör du till de som inte tycker uteserveringar och picknick denna tid på året är så mysigt, då är du långt ifrån ensam. Det är uppskattat att cirka två miljoner svenskar har någon sorts pollenallergi.

Viktigt med bra inomhusluft

Som allergiker och/eller astmatiker är det väldigt viktigt med en bra inomhusluft. Se till att du har en väl fungerande ventilation i ditt hem som tar bort det som kan göra dig sjuk och trött. Ibland kan det behöva kompletteras med en luftrenare eller en luftfuktare, funktioner som ingår i vissa värmepumpar. Ventilationen ger dig frisk luft, vilket du behöver, men tar även med sig pollen. Något du som pollenallergiker mår dåligt av och inte behöver och just därför är luftreningen nödvändig.

Det har tyvärr blivit allt vanligare med allergier och astma hos barn. Hela 40 % av alla barn har någon typ av allergi eller astma, men med en god ventilation och bra inomhusluft minskar risken att dina barn drabbas.

Har du ingen fungerande ventilation i ditt hem innebär detta att rök, kvalster, damm, pollen, kemikalier, allergener från pälsdjur, rengöringsmedel och andra starka dofter som parfym inte kan vädras ut. Det betyder att dessa partiklar stannar kvar i ditt hem, och är du allergisk kan dålig ventilation göra dina allergier värre.

Luftrening med luftvärmepump

Om du är allergisk är det viktigt att låta din värmepump vara igång för att kontinuerligt rena din inomhusluft och se till att du får ren luft i ditt hem. Många av de luft-luftvärmepumpar som finns på marknaden har en mycket avancerad luftrening inbyggd. Många luftrenare använder sig av jonisering, där damm, lukter, skadliga gaser och andra partiklar som kan vara ohälsosamma för människan laddas negativt, för att sedan fastna på ett positivt laddat metallbleck och kan därmed inte spridas i ditt hem. Detta är ett system som flyttat in i många luft-luftvärmepumpar.

Då luft-luftvärmepumpen arbetar sig igenom luften i ditt hem flera gånger per dag underlättar det för dig som är allergiker. Detta då den renar din inomhusluft från allergener, damm, bakterier, virus och mögel. Ämnen som är dåliga även för den som inte är allergisk.

En värmepump som är extra effektiv vid allergier, och speciellt pollen-allergi, är den prisbelönade och unika Daikin Ururu Sarara med sin ventilation och joniserande luftrening. Även Fujitsu 12LTCN är med sin avancerade luftrening ett bra alternativ om du är pollenallergiker. Du kan få mer information om hur du renar din inomhusluft och vilka värmepumpar som kan hjälpa dig med det hos Polarpumpen.

Några tips för dig som är pollenallergisk

  • Låt din luft-luftvärmepump vara igång för en kontinuerlig luftrening.
  • Rengör din luft-luftvärmepump med jämna mellanrum
  • Dammsug noga och ofta – både luftventiler, filtren i din luft-luftvärmepump och hela ditt hem.
  • Byt kläder och tvätta håret när du kommer hem. På så vis sprids inte pollen runt i lägenheten som du tagit med dig utifrån.
  • För en bra sömn – tvätta håret innan du går och lägger dig.
  • Skölj näsan med vatten för att tvätta bort pollen som fastnat i näsgången.
  • Är du väldigt allergisk kan en luftrenare vara en bra investering

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här