Solceller på tak

Solceller är hetare än någonsin. Enligt statistik från energimyndigheten har antalet installationer av solceller i Sverige ökat med hela 67 %, på bara ett år.

Ekonomiskt att skaffa solceller

Enligt Marika Edoff, som är solcellsprofessor vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet, som även är en av de främsta solcellsexperter vi har i Sverige, kan uppsvinget bero på att det är mycket förmånligt för privatpersoner att installera solceller. Detta beror delvis på att det finns statliga ekonomiska bidrag, såsom investeringsstöd och rot-avdrag, man kan söka som privatperson. Men kan även bero på de möjligheter som finns i dagsläget att sälja överskottselen till elnätet. Utöver dessa två faktorer så har dessutom den stora etableringen av kiselproduktion bidragit till att priserna på solceller gått ner mer för varje år.
Testa vår solcellsguide för att se vad solceller kostar till ditt tak.
Till Solcellsguiden

Miljövänlig investering

Det är mycket miljövänligt att skaffa solceller. Främst beror det på att solcellsanläggningen inte har några utsläpp under själva produktionen av solenergi. Solen är dessutom gratis och solljuset har 10 000 gånger mer energi än vad vi kan ta hand om. Ekologiskt så betalar solcellerna igen sig rent energimässigt efter bara ett till två år. Även om solcellerna rent ekonomiskt betalar igen sig först efter 10-15 år.

Lönsamt med solceller i Sverige

Enligt solcellsexperten Marika Edoff är det lönsamhet med solceller i Sverige.
“Man kan med solceller producera den mängd el som man förbrukar i hushållet på ett år. Men man kommer att överproducera på sommaren. För i juli kanske man inte är hemma och kommer att använda all den el som produceras. Medan vi på vintern har väldigt lite produktion från solen och då behöver man köpa el från din elleverantör.”

Utvecklingen av solceller i Sverige

På frågan om hur långt fram Sverige ligger idag, när det kommer till solenergi, svarar hon att “Vi är ett u-land när det kommer till installation av solceller. Vi ligger väldigt långt bak.” Men hon tror samtidigt att vi kommer kunna ha 10 % av all vår elproduktion via solceller i framtiden, trots att den siffran bara ligger på 0,2 % i dagsläget.

Många fördelar med solceller

Fördelarna med att skaffa solceller är många. Allt från att det är ett av de mest miljövänliga alternativen för energiproduktion, till att det varken bullrar och är näst intill helt underhållsfritt. Industrin arbetar även kontinuerligt för att solcellerna hela tiden ska bli mer effektiva, kosta mindre och bli mer estetiskt tilltalande.
Läs mer om alla fördelar med att skaffa solceller här:
Fördelar och nackdelar med att skaffa solceller

Källa:

Nyhetsmorgon, Tv4

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här