Överdimensionera värmepumpen, underdimensionera värmepumpen eller en värmepump som är lagom? Frågorna är många inför köpet av värmepump, och en vanlig fråga är vilken kapacitet värmepumpen bör ha. Det finns några aspekter man bör ta i beaktande.

Lagom storlek på värmepumpen

En värmepump bör aldrig gå på max av dess kapacitet då den slits alldeles för fort. Har du då ett hus som är 120 m² bör du inte investera i en värmepump som har 120 m² som högsta kapacitet. Då kommer värmepumpen behöva gå på högvarv och slits ut mycket fortare.

Det är genom värmepumpens maximala värmekapacitet man räknar på hur stor yta pumpen klarar av att värma. Den maximala värmekapaciteten anges i kilowatt och ju högre kilowatt-värde desto större yta kan värmas. Det finns många faktorer som spelar in vad som är en lagom storlek på en värmepump för ditt hem.

Läs mer om optimala förhållanden hos Polarpumpen 

För stor värmepump

Förr, när värmepumparna hade ett on/off-läge, kunde det vara problem med att ha en värmepump som hade en för hög kapacitet. Idag däremot, har alla värmepumpar på marknaden inverter-styrning (varvtalsstyrning), vilket innebär att du i princip inte kan köpa en värmepump med för stor maximal kapacitet. Inverter-styrning innebär att värmepumpen arbetar steglöst och inte förbrukar mer energi än vad som behövs för att värma ditt hem.

Köper du exempelvis en Fujitsu 18 LF hos Polarpumpen som kan värma upp till 230m² till ditt hus på 150m² behöver den aldrig gå på högvarv, håller längre och ger dig en behaglig värme.

För liten värmepump

En värmepump med en för liten kapacitet är inte en bra investering. Om värmepumpen måste värma en större yta än vad den klarar av måste den, likt en bil som körs i fyrans växel på motorvägen, hålla ett alldeles för högt varvtal vilket sliter på maskinen. Du riskerar även att inte kunna få bästa möjliga besparing om din värmepump är för svag.

Maximal och minsta kapacitet

Likväl som det är viktigt att se till värmepumpens högsta kapacitet är även den minsta kapaciteten viktig. Har du en värmepump med en hög minsta kapacitet rekommenderas den inte i små utrymmen. Den kan då stänga av och på värmepumpen i onödan.

Läs mer om minsta kapacitet 

Läs mer om värmepumpar och kompletta värmesystem

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här