
En fukt- eller mögelskada i huset kan vara en husägares värsta mardröm. Statistiskt drabbas alla hus i Sverige av någon slags fuktskada var femtonde till tjugonde år.
Vanliga fuktskador är läckande vatten eller avloppsrör, fuktspärrar som inte håller måttet i badrummet eller läckande diskmaskiner. En annan typ av fuktskada som är minst lika vanlig, framförallt i äldre hus, är mögelskador på vinden. I samband med att ni firar Halloween och har spökvandring på vinden, kan det vara en bra idé att se över om vinden är frisk. Se efter tecken på fukt och mögel som till exempel mörka fläckar.
Taket är sällan problemet
Mögel på vinden visar sig oftast som mörka fläckar längst ner mot takfoten. Med tiden kan hela insidan på taket bli sotsvart. Bara ordet mögel kan få en att tro att hela taket är förstört och ett takbyte för 250 000 kronor är förestående. Oftast är det inte taket som är orsaken till att mögel får fäste på vinden, oftast beror möglet på att det är en felaktig ventilation i boendeytan som gör att fukt trycks upp genom vindbjälklaget och kondenserar på vinden. För att komma till bukt med problemet rekommenderas att man kontaktar en besiktningsman för fukt eller beställer en fuktkontroll av vind och krypgrund. Att ge sig på problemet med fukt som lekman är inget som rekommenderas.
Smarta energibesparingar men förändrad ventilation
Som i de flesta fall med konstruktionsrelaterade fuktskador behöver man skaffa sig lite kunskap om vad som orsakat skadan för att kunna se till att det inte händer igen. För de flesta mögelskador på vinden är det ventilationen i boendeytan som är orsaken. Byte av värmesystem från olja eller gas till fjärrvärme eller luftvärmepump förändrar tryckbilden i huset. Detta innebär att mögelskador i samband med byte av värmekälla inte är ovanligt, men det kan förhindras. Andra faktorer som påverkar ventilationen är byte av fönster och tilläggsisolering på vinden. Detta är bra moderna åtgärder som ger en bra energibesparing, men var för sig skapar de en sämre fungerande ventilation och ett mindre värmeöverskott.
Se över ventilationen innan du byter taket
Om ventilationen inte är anpassad till ett uppgraderat hus bör man börja med att ge sig på ventilationssystemet i huset. När ventilationen fungerar ordentligt kommer risken för fuktskador på vinden att minska dramatiskt.
Sanera istället för att byta taket
När det gäller vinden så är det helt meningslöst att byta taket om det inte har blivit rötskador. Idag finns det mycket effektiv kemi som inte lämnar några skadliga emissioner efter sig för att sanera omfattande mögelskador. Så länge isoleringen inte är skadad går det bra att behandla taket med klor. Klor är extremt giftigt och blekande vilket gör att förutom att döda allt mögel, bleks materialet ner och vinden ser mer eller mindre oskadad ut. Nedbrytningstiden för klor är kort vilket gör att det efter några timmar bara finns salt och vatten kvar. Efter en sanering bör du alltid se till att möglet inte kan komma tillbaka, exempelvis genom att kontrollera ventilationen på vinden och i huset.
Så länge du inte har rötskador finns det ingen anledning att byta taket. Takpapp och pannor behöver dock bytas oavsett när dessa har nått bäst före datum.
Läs gärna mer om fukt på vinden och i krypgrunden!
Hej!
Vi behöver sanera en vind. Vi ska även byta isolering. Kan en sanering ta bort lukten från möglet?
Med vänlig hälsning,
Therese
Hej Therese!
Det beror mycket på förutsättningarna, som hur stort angreppet är och vilka material som påverkats. Lukten kan även sätta sig i material, som inte är angripna, och kan därför vara svårare att bli av med än själva möglet. En vindsavfuktare med ventilation (exempelvis Trygghetsvakten) kan hjälpa till att vädra ut lukten och dessutom förhindra nya angrepp.
Beskrivningen stämmer exakt med min dotters hus, har börjat diffusionsäkra finner och gipsbelägga, men innersvallet har angripits av microber(mörknar ännu ingen röta) har planerat byte av yttertak och u-papp men vill undvika byta svall. Hur gör jag och vem kan hjälpa till med regeringsarbetet.
Tacksam för tips eller någon kan utföra arbetet.
Hej Jan,
Jag skulle rekommendera att du vänder dig till Trygghetsvakten, https://trygghetsvakten.se/.
Vänliga hälsningar
Emelie på Polarpumpen
Vi har fått mögel på vinden , vem kan hjälpa oss. År 2016 bytte vi värmesystem eftersom det gamla var trasigt . Installerade ett luftvärnssystem med återvinning . Även det gamla systemet var lika. I samtliga badrum och kök samt på nedervåningen finns det frånluft don. Det ny systemet är ett Fläkt Woods system typ Luftv: ACJB samt Värmeåterv: RDAS. Huset är 31 år och vi har inte tidigare haft några problem med mögel. Min fru är dessutom allergis mot mögel så detta måste vi få hjälp med. Vi bor i Västerås, vem kan hjälpa oss.
Hej Göran,
Maila oss gärna på [email protected] så kan vi hjälpa dig vidare.
Vänliga hälsningar
Emelie på Polarpumpen