Nytt skatteavdrag grön teknik 2021

Ett nytt grönt skatteavdrag innebär glada nyheter för dig som planerar att installera fossilfria alternativ under 2021 och framåt.

Det här gäller för det nya gröna skatteavdraget

Grön teknik – så lyder rubriceringen för det nya skatteavdrag som började gälla 1 januari 2021. Följande tjänster och produkter faller inom ramen för det nya avdraget, och ger dig rätt till avdrag om köpet gjorts efter 1 januari 2021:

  • Installation av solceller – 15 % avdrag på kostnader för material och arbete
  • Installation för lagring av egenproducerad elenergi – 50 % avdrag på kostnader för material och arbete
  • Installation av laddstation till elfordon – 50 % avdrag på kostnader för material och arbete

Hur mycket pengar kan jag få avdrag på?

Den totala skattereduktionen har satts till maximalt 50 000 kr per person och år. Du behöver ha betalat in tillräckligt mycket skatt under det gångna året, och dina tidigare avdrag påverkar hur stor reduktion du har befogenhet till.

Fördelar med det nya stödet – och därför slopas de gamla

Det nya skatteavdraget innebär att såväl ladda-hemma-stödet som det tidigare solcellsstödet slopas och ersätts. Utvecklingen syftar till att göra det enklare (och mer åtråvärt) för svenska hushåll att investera i fossilfria alternativ genom lättillgängliga reduktioner av material- och installationskostnader.

Fakturamodellen ger dig avdrag redan vid köp

Den främsta fördelen är att du inte behöver ansöka om avdrag i efterhand, vilket medför att du får minskade kostnader redan vid köp. Investeringskostnaderna går ner och du behöver inte oroa dig för att du missar chansen till reducerade kostnader eftersom leverantören sköter avdraget åt dig.

Möjlighet till flera skatteavdrag

Eftersom avdraget är begränsat till en viss summa per år innebär det nya stödet att du kan dela upp dina investeringar och ansöka om ett nytt avdrag året därpå. Installerar du solceller 2021 kan du därmed även få avdrag för ett batteri eller en laddbox om installationen görs 2022. Möjligheten till flerfaldiga avdrag gör det enklare för dig att ställa om till ett fossilfritt och mer energismart hem på fler fronter.

Material och installation bör köpas tillsammans

För att få avdrag på hela kostnaden måste materialet och installationen säljas av samma företag. Väljer du att köpa din laddbox eller dina solceller från ett annat företag än det som utför installationen får du enbart avdrag för installationsarbetet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här