När behöver jag ett markstativ till min luftvärmepump?

När du köper en luftvärmepump placeras utedelen vanligtvis på konsoler, som skruvas upp på din fasad. Men du kan även välja att köpa till ett markstativ, att ställa utedelen på. Här förklarar vi när du bör välja ett markstativ och vilka fördelar/nackdelar det finns med att göra det.

Ett markstativ dämpar ljud och buller från en luftvärmepump

Markstativ från Polarpumpen
Markstativ för luftvärmepump

Den främsta anledningen till att välja ett markstativ är att minska det ljud som kan uppstå när värmepumpen är uppskruvad på husfasaden. När luftvärmepumpen arbetar för värme- eller kyldrift, kan den nämligen låta lite. Med ett markstativ kommer utedelen inte i kontakt med fasaden på samma sätt vilket minskar ljudet. Ett markstativ är därmed en extra bra idé om du planerar att installera din luftvärmepump i direkt anslutning till ett sovrum.

Markstativ ger färre skruvhål i fasaden

När du beställer en standardinstallation av luftvärmepump via Polarpumpen, medföljer konsoler att skruva upp på väggen. Vill du inte göra onödiga hål i fasaden, ska du välja ett markstativ istället. Med ett markstativ, undviker du att göra hål, om du senare skulle vilja flytta luftvärmepumpen.

Är det snyggast med eller utan markstativ?

Varför många väljer att inte köpa till ett markstativ är oftast en fråga om utseendet. Det är helt enkelt fler, som tycker att det är snyggare att montera utedelen direkt på husfasaden. Det här är självklart helt individuellt. För vissa kan det vara nödvändigt med markstativ för att minska bullernivån utanför ett sovrum, medan andra kan välja enbart med utseendet i åtanke. Vad tycker du?

Markstativ ger rätt höjd för avfrostning

Markstativet är anpassat i höjd, så att luftvärmepumpen ska kunna avfrosta korrekt. När utedelen avfrostar, kan det nämligen komma mycket vatten som snabbt kan frysa på. Sitter utedelen för långt ner på sockeln, riskerar det frysta avfrostningsvattnet att skada värmepumpen. Markstativet ställs in till rätt höjd, så att du undviker detta.

Luft-vattenvärmepumpar behöver markstativ

En luft-vattenvärmepump är betydligt tyngre än en luft-luftvärmepump. Det är därför mer vanligt att placera utedelen på ett markstativ, än att skruva upp den på konsoler på väggen. Markstativet orkar helt enkelt bära upp utedelen bättre.

Tänk på det här när du skaffar markstatic till din luftvärmepump!

Markstativ Norrland
Markstativ med högre ben för djup snö
  • Markstativet är enkelt att montera ihop själv. Om du köper till det inför din standardinstallation, kan du dock få hjälp av installatören att sätta upp det.
  • Markstativet behöver ett fast och plant underlag att stå på, exempelvis plattor eller ett gjutet fundament. Detta ordnar du med själv, inför installationen.
  • Markstativet är anpassat i höjd, så att luftvärmepumpens avfrostningsfunktion ska kunna fungera. För dig som bor i områden där det är vanligt med lite större snödjup, rekommenderas ett högre markstativ.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här