solceller

För att solenergi ska fungera som allra bäst krävs det, precis som namnet antyder, energi från solen. Många tror att solenergi är detsamma som direkt solljus, men faktum är att solceller även genererar energi under molniga dagar. Vi berättar mer om solceller och hur de fungerar här.

Högst effekt uppnås under vår och sommar

Produktionen av el är som allra störst med solceller under vår och sommar, ibland säger man mellan mars och oktober. För högst energiproduktion är direkt solljus allra bäst men tack vare teknisk utveckling finns det idag många solpaneler som är effektiva även under molniga dagar.  Under höst och vinter är dagarna kortare och soltimmarna färre och därför producerar solcellerna inte lika mycket energi. Att snön reflekterar solstrålarna och kyla gynnar dock solcellernas effektivitet, så du kan få ganska god effekt de ljusa timmarna på dygnet, även under vintern. Det blir även viktigare att hålla panelerna fria från löv och tjocka snötäcken eftersom detta minskar mängden solstrålar som når cellerna.

För att du ska kunna utnyttja dina solceller så mycket som möjligt är placeringen av solpanelerna mycket viktig. Fel placering kan leda till stora energiförluster och en sämre investering.

Läs mer om optimal placering här.

Hur gör man på vintern?

Eftersom solceller är beroende av solenergi kan det vara svårt att täcka upp dagsbehovet under vintern, särskilt om man bor högt norrut och solen visar sig mer sällan. Ett alternativ är då att komplettera solcellerna med en alternativ värmekälla, vilket är en vanlig lösning hos många. En annan vanlig lösning är att man gör ett elutbyte med sitt elbolag. Under sommarmånaderna är det vanligt att solcellerna producerar mer energi än vad du gör av med. Överskottet av el kan du då sälja till ditt elbolag för att sedan köpa tillbaka elen när du behöver den under vintern.

Passar solceller i Sverige?

Många funderar på om solceller verkligen är ett bra alternativ för Svenska hushåll eftersom vi har många månader där solen i princip är helt osynlig. För att svara på frågan får vi vända på året och istället blicka på sommaren. Det vårt avlånga land är känt för runt om i världen är våra långa och mycket ljusa sommardagar. Under dessa dagar producerar solcellerna mycket el och som nämnt tidigare oftast mer än vad som används. Du kan därmed räkna med att du under sommaren får ett överskott av el som du sedan kan använda när du får ett underskott under vintern.

Mer om hur solceller passar i Sverige

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här