Krypgrund med löv och glasull

Sommarens värmebölja har haft både positiva och negativa konsekvenser. Många har njutit av att sola och bada, men man pratar också om rekordskördar. Samtidigt, dyker torkan och branden i Västmanland snabbt upp i tankarna. Det många inte tänker på är att värmen har skapat problem i många krypgrunder runt om i landet. Kanske har din krypgrund fått problem, trots att det har gått bra så många somrar tidigare.

Värmen ger en ökad risk för fuktproblem

Det låter kanske konstigt, men värmen ger faktiskt en ökad risk för fuktproblem i krypgrunder. Anledningen är att krypgrundens temperatur ligger på samma nivå som markens. Med höga temperaturer utomhus, kan skillnaden mellan krypgrunden och utomhus bli mycket stor. När den varma utomhusluften letar sig in i krypgrunden och kyls ned, kan luftfuktigheten bli så stor att det bildas kondens. Varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft, och därför ökar den relativa luftfuktigheten, när temperaturen sjunker.

Den varma sommaren gör därför att fuktexperterna varnar för extra stora problem med fukt i krypgrunder.  Vädret och temperaturerna den här sommaren klassas som högrisk. Det har ju dessutom i slutet kommit stora skyfall, som riskerar att föra in extra mycket vatten i din krypgrund. Var därför noga med att kontrollera din krypgrund och beställ gärna en fuktmätning, för att få full koll på läget.

Kan leda till mögel

Höga fuktnivåer är ofta den sista förutsättningen som krävs, för att mögelangrepp ska få fäste i en krypgrund. Det är därför viktigt att se till att hålla fukten borta. I ett fuktigt klimat trivs mögel och röta, som kan skada både huset och familjens hälsa.

Kontrollera och vidta åtgärder

Många gånger kan man lätt upptäcka med blotta ögat att det finns fuktproblem. Samtidigt kan fuktnivåerna vara mycket höga, utan att det syns. Därför är det alltid bra att utföra en fuktmätning. Mätningen ger dig information om det ögat inte kan uppfatta.

Om fuktnivåerna är höga, bör du vidta åtgärder. Det bästa är att installera en avfuktare. Idag finns smarta avfuktare på marknaden, som tar bort fukt ur krypgrunden, utan att du måste ta bort den naturliga ventilationen.

Om du redan har ett konstaterat angrepp av mögel eller röta, måste detta saneras. Sedan måste du se till att förutsättningarna för ett nytt angrepp inte kan uppstå igen. Vanligtvis gör man detta, genom att säkerställa att fuktnivåerna inte blir tillräckligt höga – genom att installera en avfuktare.

Läs mer om fuktproblem i krypgrund

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här