I jord förekommer jordbakterier

Aktinomyceter kallas vanligen jordbakterier och ibland mögelbakterier. De liknar svampar, men tillhör biologiskt sett gruppen bakterier. Namnet jordbakterier kommer av att de förekommer naturligt i jord.

Svårt att skilja från mögel

Det kan vara mycket svårt att skilja jordbakterier från vanligt mögel, eftersom de också bildar mycelliknande strukturer och sporer. Den stora skillnaden mellan jordbakterier och mögel ligger på cellnivå, så det är kanske inte så konstigt att det är svårt att se skillnad. Bakterierna har ingen avgränsad cellkärna och de har en annan sorts cellväggar. Det krävs en expert med mikroskop för att avgöra skillnaden. Det är dessutom vanligt att jordbakterier och mögel växer sida vid sida.

Förutsättningar

Följande förutsättningar gillar bakterien:

  • Gott om kväve
  • Hög luftfuktighet, minst 75-80 %
  • Hög fuktkvot på 0,20 kg/kg
  • Temperatur mellan 0 och 40°C

Jordbakterier letar sig särskilt lätt in i krypgrunder och torpargrunder i och med närheten till jorden, men de kan dyka upp i alla utrymmen i huset.

Sprider dålig lukt

Jordbakterierna sprider ofta en unken lukt. Lukten beskrivs ofta som fuktig eller unken. Många förklarar att det luktar jordkällare eller potatiskällare där potatisen inte är fräsch. Den otäcka lukten är många gånger det som i störst grad påverkar de som bor i ett hus med en fuktskada. Även om det är krypgrunden som drabbats, kan lukten spridas i hela huset. Även många mögelarter avger en otäck lukt.

Hälsoskadligt och räddar liv

Jordbakteriernas skadlighet stannar inte vid lukten. Man har alltmer fått upp ögonen på att jordbakterierna kan skada hälsan, precis som mögel.

Samtidigt som actinomyceter kan ha en hälsoskadlig påverkan, användes Streptomyces griseus till att producera den första antibiotikan som användes mot tuberkulos. Inte så konstigt då antibiotika betyder ”mot liv” och produceras av levande organismer, för att hålla andra levande organismer borta. Det gäller bara att hitta sorter som skadar bakterierna med så lite biverkningar på människan som möjligt. Idag används många olika sorters aktinomyceter vid framställning av medicin.

Hur blir jag av med jordbakterier?

Det kan vara mycket svårt att bli av med den lukt jordbakterierna producerar. Om krypgrunden har drabbats av jordbakterier kan man behöva gräva ut jorden och angripet material kan behöva bytas ut. Man kan även använda saneringsvätskor.

Det finns också mer avancerade avfuktare som ventilerar krypgrunden ordentligt eller ser till att hålla ett undertryck och på så vis förhindrar att lukten sprids upp i boytan, samtidigt som avfuktningen förhindrar att jordbakterier, mögel och röta börjar växa igen.

Jordbakterier i vårt fuktlexikon

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här