Efter en undersökning gjord tidigare i år har miljöförbundet upptäckt att många av Ystads förskolor visar tecken på mögelangrepp i olika storlekar i sina lokaler.

Mögel i vilolokaler

De största angreppen fann Jon Hall från miljöförbundet i de lokaler förskolorna använde för utevila. Trots att dessa lokaler inte var isolerade och är byggda med tanken att utomhusluft ska kunna strömma fritt påträffades mögel i lokalen. Orsaken verkar vara för dålig ventilation då möglet hade satt sig i taket.

– På vissa ställen var tillväxten mindre, men på andra var det klart och tydligt mögel. Förskolorna får utreda orsaken men jag kan tänka mig att det handlar om en kombination av dålig ventilation och kalla takytor.

– Mögel ska inte finnas i lokaler där man vistas. Det kan leda till att man får olika typer av luftvägsproblem, säger Jon Hall till Ystads Allehanda.

I en uteskola i Svarte saknas även en mekanisk ventilation i den barack där barnen lämna sina blöta jackor och skor. Den extra vätan har lett till att det även där bildats mögel.

Skolor utan mätverktyg

Flera av de inspekterade skolorna saknade även det egenkontrollprogram som ska användas för att mäta luftflöde och kontroller av varmvattnet. Detta ska i vanliga fall användas för att förhindra spridandet av bland annat legionella. Att ha detta program är lag sedan 1999.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här