Hempa och Madde lever ett idrottsaktivt familjeliv när Hempa drabbas av blodförgiftning som slutar i att hans båda ben och underarmar behöver amputeras. Vardagen förändras drastiskt för familjen och väl hemma är huset i Sollentuna inte handikappanpassat. Sofias Änglar åker hem till familjen för att stötta och hjälpa till.

Hempa och Madde med Sofias Änglar. Foto: Kanal 5
Hempa och Madde med Sofias Änglar.
Foto: Kanal 5

Det hela såg ut som en förkylning men allt eftersom fick Hempa svår feberfrossa och domningar i händer och fötter. Väl på sjukhuset fastställdes efter flera provtagningar att Hempa hade drabbats av sepsis, så kallad blodförgiftning som innebär att blodet infekterats av bakterier.

Trots att över 5000 människor dör i sepsis årligen så hade jag aldrig hört talas om sjukdomen, så jag önskar och hoppas innerligt att sepsis som sjukdom uppmärksammas mer. Först när vi själva drabbades upptäckte vi att sepsis kräver akut behandling av antibiotika, och för Hempa som sökte vård efter två dagar var det för sent, berättar Madde.

”Vi behövde verkligen hjälp”

På grund av sin sepsis drabbades Hempa av njursvikt och hans ben samt underarmar amputerades bort. Hempas vardag som en golf- och motorcrossaktiv småbarnsförälder ändrades drastiskt och efter lång rehabiliteringstid kom han hem till ett hus som var fuktskadat och saknade handikappanpassning. Därför kom Sofias Änglar för att hjälpa till. Fuktskadorna åtgärdades, garaget byggdes om till ett sovrum, digitala dörröppnare installerades så Hempa kunde röra sig fritt i huset och Polarpumpen installerade en luft-luftvärmepump.

Värmepumpen i huset fungerar otroligt bra. Vi bor i en äldre fastighet med gamla fönster som drar så den är helt perfekt i vårt hus. Till skillnad från golvvärmen som vi hade tidigare ger värmepumpen ifrån sig värme direkt så den är väldigt smidig och enkel att använda, säger Madde.

Hoppas på en ny njure

Vardagen hos Madde och Hempa är idag som den är hos de allra flesta, lite upp och ner. På grund av sin njursvikt får Hempa dialysbehandlingar fem dagar i veckan, något som han och Madde snart hoppas ska vara över. De har lyckats identifiera potentiella donatorer för en njurtransplantation så nu väntar de på besked från den pågående utredningen. Madde berättar att dialys är mycket påfrestande för kroppen så med en njurtransplantation hade Hempa kunnat få en helt annan livskvalitét. Hempa och Madde diskuterar också möjligheten om att kunna fortsätta leva ett aktivt liv. De har exempelvis tittat på handproteser som skulle göra det möjligt för Hempa att kunna återuppta golf och motorcross.

Jag har ju varit så van att se honom aktiv och jag tror och hoppas på att det kommer fortsätta vara en del av vårt liv även i framtiden. Synen på livet och framtiden ser annorlunda ut idag, vi lever helt klart mer i nuet och försöker att inte planera så mycket. Trots allt elände som har hänt så är Hempa så beundransvärt positiv och tar det hela så bra. Därför vill jag ändå se att allt elände har fört något gott med sig så jag ser ljust på framtiden säger Madde.

Daikin N35

Daikin N35

Värmer upp till 150 m²
Driftsäker

Mer info

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här