När Annelie köpte torpet utanför Vikingstad i Östergötland var fukten, kylan och sommarstugedoften ett faktum. Bara dagar efter att den nya luftvärmepumpen blivit installerad var hela stugan torr, behaglig och varm. Dessutom har Annelie fått god användning av luftkonditioneringen under de riktigt heta dagarna i maj och juni. En överraskning som hon inte var beredd på, men är väldigt tacksam för.

Den klassiska fukten är nu ett minne blott

Huset som Annelie köpt är ett klassiskt torp. I dessa gamla byggnader är ventilationen ofta undermålig och det är enkelt för fukten att ta sig in och sätta sig i väggarna. Den klassiska sommarstugedoften blir ofta ett faktum och fukten gör att klimatet blir rått.

När vi tog över torpet fanns det vanliga elelement, öppen spis och järnkamin och klimatet var väldigt rått. Det var svårt att få en behaglig värme om man säger så. Efter att vi fått värmepumpen var det som ett trollslag, hela huset torkade upp och all den där fuktiga sommarstugekänslan försvann över en natt känns det nästan som, det var världens skillnad!

Efter att ha blivit tipsad om att en luftvärmepump kunde vara en god idé i det gamla torpet, slog Annelie till på en Daikin C35-R från Polarpumpen. En luftvärmepump utvinner värme från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus med hjälp av en fläkt. En luftvärmepump är ett perfekt komplement till hus med direktverkande el, precis som det torp som Annelie har i sin ägo.

Efter installationen blev det varmt direkt, sedan tog det ett litet tag innan torpet var helt uttorkat, men inte alls länge. Man kände det direkt för det uppstod en helt annan innemiljö och lukten försvann. Dessutom sprider sig värmen hela vägen upp till övervåningen som också är behagligt varm nu. Det känns verkligen som att luftvärmepumpen gör nytta i hela torpet.

Luftvärmepumpen smälter in fint i det gamla torpet

Renovering och upprustning av gamla bostäder är ett stort intresse för Annelie, som även äger ett sekelskifteshus som hon förvandlat till en riktig drömbostad. Eftersom torpet är så gammalt och har sin säregna stil var Annelie till en början orolig för att en modern luftvärmepump inte skulle passa bra in i omgivningen. Men efter att ha fått värmepumpen på plats är osäkerheten borta.

Ja jag var lite rädd för utseendet till en början och tänkte att den skulle ta över den lite äldre miljön i torpet. Men den smälter verkligen in jättefint och syns knappt.

Luftvärmepump i gammalt torp

På utsidan har Annelie dolt utedelen genom ett egensnickrat värmepumpsskydd som hon målat i samma färg som fasaden.

Daikin C35-R – för dig som bryr dig om din innemiljö

Luftvärmepumpen som Annelie köpt är en Daikin C35-R som värmer 25 – 160 m². Det är en energisnål och miljövänlig luftvärmepump som ingår i Daikins senaste satsning av luftvärmepumpar, Blueevolution, som är utvecklade för att skapa en ännu mer hälsosam inomhusmiljö för väldigt låga omkostnader. Daikin C35-R har självklart även luftkonditionering, vilket blev en överraskning för Annelie som inte hade en tanke på kylan när hon köpte värmepumpen.

Daikin C35-R är både energisnål, smart och effektiv. Dessutom är luftvärmepumpen tyst och smälter in bra i rummets övriga inredning.

Kylan har verkligen varit ett plus och det är en så lyxig känsla! Men jag hade inte en tanke på att det fanns AC när jag köpte värmepumpen. Torpet ligger så att det är svårt att komma undan värmen och det blir snabbt väldigt varmt. Men nu är det väldigt behagligt att vara inomhus trots att det varit väldigt väldigt varmt här nu i några dagar. Nu vet jag det till nästa gång! Det är verkligen världens grej.

Var det lätt att byta från värme till kyla? Och hur har ljudnivån upplevts?

–Det är min son som har gjort det men det var inga problem, han har inte sagt någonting om det utan det var ju bara att knappa in med hjälp av kontrollen. Ljudet är ingenting som stör, det är å andra sidan lite behagligt, nästan så att man somnar av suset.

Läs mer om Annelies luftvärmepump här.

Luftkonditionering ingår med en luftvärmepump

Annelie är inte ensam om att inte veta att man kan få behaglig svalka under sommarhalvåret med en luftvärmepump. Men idag har de allra flesta modeller även ett kylläge, som precis som värmeläget är energieffektivt och drivs av värmepumpsteknik. Med Daikin C35-R går det dessutom ställa in såväl kyla som värme via WiFi-styrning och en smartphone eller surfplatta. Den uppkopplade tekniken gör det enkelt att ställa in rätt temperatur från avstånd så att såväl fukt och kyla som värme hålls borta tills dess att man är på plats.

Förutom torpets förändring i och med all renovering som Annelie gjort menar hon att värmepumpen är den förändring som gjort störst skillnad i huset. Framförallt när det kommer till inomhusmiljön då värmepumpen har gjort hela torpet mer behagligt.

Värmepumpen är en av de bästa investeringarna jag gjort för torpet. Köper jag en annan sommarbostad i framtiden så kommer jag absolut att göra samma val igen.

Är du på jakt efter en energisnål och effektiv värmekälla till ditt torp, din sommarstuga eller till hemmet? Läs mer om hur uppvärmning med en luftvärmepump fungerar här:

Få värme och kyla till låga omkostnader med en luftvärmepump

Därför gillar Annelie Daikin C35-R i torpet

  • Den ger jämn och behaglig värme i hela torpet
  • Den torkar ut och ger en behaglig innemiljö
  • Den tar bort sommarstugedoften
  • Den ger behaglig svalka under varma sommardagar
  • Den smälter in fint i huset, trots att det är en äldre miljö
  • Den var enkel att installera och få igång, och är lätt att använda

Läs mer om luftvärmepumpar för hus, villa och sommarstuga

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här