vinterproblem för luftvärmepumpar

Luftvärmepumpars 9 problem och lösningar

Vintern är här, och lika säkert som att akuten svämmar över av benbrott – lika säkert är det att luftvärmepumpen krånglar vid något tillfälle. Det är inte konstigt att man upptäcker fel när det är kallare eftersom din luftvärmepump måste arbeta hårdare för att värma din bostad. Här ger vi dig svaren på några av de vanligare problemen en luftvärmepump kan dras med, och hur du kan lösa dem själv innan du gör en reklamation i onödan.

luftvärmepumpars vinterproblem och lösningar
Ta hjälp av vår guide så att du förhoppningsvis slipper frysa i vinter!
  1. Luft-luftvärmepumpen stannar med jämna mellanrum
  2. Luft-luftvärmepumpen har stannat helt
  3. Det känns som om luft-luftvärmepumpen blåser kallt
  4. Luft-luftvärmepumpen ger inte tillräckligt med värme
  5. Det rinner mycket vatten från luft-luftvärmepumpens utedel
  6. Det bildas mycket is under luft-luftvärmepumpens utedel
  7. Värmepumpens utedel har isat igen
  8. Luftvärmepumpen kan inte värma upp mitt kalla hus
  9. Om inget hjälper

1. Luft-luftvärmepumpen stannar med jämna mellanrum

Att en luft-luftvärmepump stannar med jämna mellanrum är helt normalt. Innedelen tar en paus medan utedelen avfrostas. Att din luftvärmepump pausar ibland innebär alltså bara att den fungerar precis som den ska.

2. Luft-luftvärmepumpen har stannat helt

Att en luft-luftvärmepump stannar helt och hållet kan bero på många anledningar. Exempelvis kan det vara för kallt utomhus för din modell, proppen kan ha gått eller så har någon av misstag ställt in en timer.

3. Det känns som om luft-luftvärmepumpen blåser kallt

Kontrollera så att luft-luftvärmepumpen verkligen är inställd på värmedrift. Vissa fjärrkontroller har en sol för värmedrift och en snöflinga för kyldrift, som är förvillande lika. Sen kan det också upplevas som om luft-luftvärmepumpen blåser kall luft, även om den är varm – följ länken nedan för att få veta varför.

4. Luft-luftvärmepumpen ger inte tillräckligt med värme

Den vanligaste anledningen är tyvärr att luft-luftvärmepumpen inte har tillräcklig kapacitet för att värma upp hela ditt hus. Ekvationen mellan husets förutsättningar plus aktuellt väder går helt enkelt inte ihop med den kapacitet din luftvärmepump har. Det är viktigt att din primära värmekälla kan stötta upp på ett bra sätt.

Sen kan det också bero på luft-luftvärmepumpens inställningar eller annat som går att förändra. Och i några enstaka fall är det också så att det är något fel på installationen eller luftvärmepumpen.

5. Det rinner mycket vatten från luft-luftvärmepumpens utedel

Detta är också ett tecken på att luft-luftvärmepumpen fungerar precis som den ska. Det bildas kondens i utedelen vid värmedrift. Kondensen fryser till is och därför har luftvärmepumpen en inbyggd avfrostning. Det kan komma ganska mycket vatten och det är viktigt att detta kan rinna undan ordentligt. Tänk också på att nyare modeller ofta ger mer vatten än äldre, just för att de är mer effektiva. Mycket vatten är alltså vanligtvis ett gott tecken!

6. Det bildas mycket is under luft-luftvärmepumpens utedel

Det kommer vatten från en luft-luftvärmepumps utedel under värmedrift och är det kallt så fryser vattnet på. Det är helt naturligt. Om det byggs på med mycket is, kan det tillslut leda till att utedelen tar skada. Se därför till att få koll på avfrostningsvattnet.

7. Värmepumpens utedel har isat igen

Ibland händer det att en luftvärmepumps utedel isar igen. Då behöver den din hjälp.

8. Luftvärmepumpen kan inte värma upp mitt kalla hus

En luft-luftvärmepump kräver en viss grundvärme för att fungera. Om huset har stått ouppvärmt och inomhustemperaturen är för låg, kan du alltså inte använda luft-luftvärmepumpen för att värma upp huset.

Luft-luftvärmepumpens lägsta möjliga temperaturinställning (eller underhållsvärme-läget) ger en indikation om vilken som är den lägsta temperatur luft-luftvärmepumpen kan klara av. Använd el-element, braskamin eller något annat för att få upp värmen tillräckligt, så kommer luft-luftvärmepumpen att kunna ta vid.

9. Om inget hjälper

Ta i första hand hjälp av vår felsökningsguide, där hittar du mer hjälp kring olika fel och lösningar. Om detta inte hjälper är du alltid välkommen att kontakta oss!

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

Vinterproblem med din luftvärmepump?
Kontakta Polarpumpens experter om du har frågor om luftvärmepumpar och andra energismarta lösningar till hemmet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här