vinter och låg temperatur

Vintern i Sverige kan periodvis vara riktigt kall, särskilt i vissa delar av vårt avlånga land. Med rätt luftvärmepump kan du göra en stor besparing. Men vilken luftvärmepump passar egentligen till låga utomhustemperaturer?

Välj hög effekt vid låga temperaturer

Det första du ska titta på är vilken värmeeffekt eller värmekapacitet luftvärmepumpen ger vid lägre temperaturer. Detta talar nämligen om hur mycket värme luftvärmepumpen levererar. Om du får mycket värme från luftvärmepumpen, kan den stå för en större del av uppvärmningen och du slipper använda tillskott som el-element.

Titta på garanterad värmedrift

En annan viktig uppgift är luftvärmepumpens arbetsområde eller garanterade värmedrift. Här får du veta till vilken temperatur tillverkaren har testat att luftvärmepumpen ger värme. Vid lägre temperaturer kan luftvärmepumpen stanna och du måste förlita dig helt på andra värmekällor.

Se upp med COP och SCOP

COP-värde och SCOP-värde kan ge en indikation om den möjliga besparingen, men det är viktigt att tänka på att dessa värden är en jämförelse mellan värmepumpens förbrukning och effekt. Värdena representerar inte hur mycket värme du faktiskt får från luftvärmepumpen. Om luftvärmepumpen har ett bra COP-värde vid -15°C men ger en låg effekt, kanske värmen bara räcker till vardagsrummet, och du tvingas värma med el-element i resten av huset. Då blir besparingen låg, trots det fina COP-värdet.

Förslag på luft-luftvärmepumpar

Det finns luftvärmepumpar som särskilt utvecklats för det nordiska klimatet. Vid utvecklingen av dessa har man verkligen tagit hänsyn till de speciella förhållanden som är typiska för nordiska vintrar. Här följer två exempel:

Fujitsu LTCN

Fujitsu LTCN är supereffektiv vid låga temperaturer, tack vare att Fujitsu sedan länge verkligen satsar på luftvärmepumpar för det nordiska klimatet. Denna satsning har bland annat resulterat i ett unikt och effektivt avfrostningsprogram. Fujitsu LTCN har fått riktiga toppresultat vid låga temperaturer i Energimyndighetens tester, och har dessutom fått hela tre priser för sin snygga design.

Daikin

En av världens största tillverkare av värmepumpar har släppt en spännande nyhet. Pumpen är helt utvecklad för det nordiska klimatet, och Daikin har lagt ned mycket energi på att få fram ett riktigt effektivt avfrostningsprogram, för att på så sätt öka besparingen. De har även en liten innedel som passar ovanför dörrar och fönster. Dessutom får du steglös värme från 10 till 30°C.

  • 3,7 kW värme vid -15°C
  • 3,7 kW värme vid -20°C
  • 3,3 kW värme vid -25°C
  • Garanterad värmedrift -30°C
  • Till Daikin i webbutiken

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här