Köp av luft-luftvärmepump

Du har bestämt dig för att köpa en luft-luftvärmepump. Vi pratade med våra säljare om deras erfarenhet av frågor som kommer upp sent i köpprocessen. Förhoppningsvis hittar du här uppslag och perspektiv som du inte tänkt på förut. Här följer ett par frågor som ofta glöms bort.

Behöver jag en storlek större?

På Polarpumpen rekommenderar vi dig att välja en lite kraftigare värmepump än du tror att du behöver. Det är många som inte tänker på att det är bra att ha marginalerna på sin sida och gå upp något i storlek. Sikta alltså hellre något större än att få till det exakt ”lagom”. Gör du så behöver pumpen inte jobba på sin maximala kapacitet och slits därmed mindre. De flesta modeller har inverterkompressor (teknik med varvtalsreglering) vilket innebär att driften anpassas efter det aktuella behovet och luftvärmepumpen förbrukar alltså inte mer energi än vad som behövs.

Det är också så att värmepumpen utför sin arbetsuppgift även om förutsättningarna förändras i framtiden. Det kan vara så att du bygger om så planlösningen påverkas. Då har värmepumpen kapacitet för en sådan förändring.

Hur viktigt är det att köpa den tystaste modellen?

Det ingår alltid konsoler för montering av utedelen på vägg men det är inte alltid det bästa valet om du är ljudkänslig. Har du trävägg och det kan finnas risk att vibrationer och ljud sprids in? Köp i så fall till markstativ. Med en stabil förankring i marken absorberas vibrationerna och det finns ingen möjlighet för ljud att fortplanta sig i väggen. Med ett markstativ har du också större frihet att placera utedelen där du vill ha den.

Vilka tillbehör passar mig?

Du kan även tänka på vilka tillbehör du vill ha direkt när du bestämt dig för en lösning, tipsar säljarna om. Det är vanligt att kunder kommer i efterhand då de upptäckt att de vill ha wifi-styrning eller skydd eftersom utedelen står intill ett träd till exempel. Tänker du igenom dessa faktorer från start får du den bästa lösningen för dig och dina förutsättningar.

Har du egna erfarenheter av köp av luft-luftvärmepump? Vilka frågor hade du velat ställa i förväg? Skriv gärna en kommentar och tipsa!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här