För ungefär en vecka sedan fick Ljustadalen Hälsocentral stänga då mögel hittades i samband med en renovering av tre igenstängda fönster. Nu öppnar hälsocentralen sina dörrar igen för både läkare och patienter.

Svartmögel i lokalen

Landstingsfastigheter, som har ansvaret för byggnaden, har nu konfirmerat att det var svartmögel som genom hälsofarliga sporer i luften orsakade hälsoproblem hos både patienter och läkare. Sporerna spreds genom ventilationen som nu ska ha blivit grundligt rengjord. Redan förra måndagen var saneringspersonal på plats för att sanera både ventilationssystemet och lokalerna.

Sedan mögelproblemet upptäcktes har nu filter bytts i ventilationen samt att man har isolerat ventilationen från lokalerna där skadan upptäcktes.

Orsaken till mögelproblemet var enligt Gunnar Bäckman, projektledare på Landstingfastigheter, att luftvägarna inte var tillräckligt isolerade och att det gav mögelsporerna möjligheten att spridas.

Kan öppna igen

Hälsocentralen stängdes förra veckan då en av läkarna på plats drabbades av andningsbesvär. Under tiden som Ljustadalen hälsocentral varit stängd har alla patienter blivit refererade till hälsocentralen i centrum. Men då faran nu är över och Länshälsan har godkänt alla åtgärder kan både patienter och läkare återgå till vardagen, enligt Katrin Ek verksamhets chef för Ljustdalens vårdcentral.

Ljustadalen Hälsocentral kommer att öppna igen för patienter på måndag morgon klockan åtta.

Stängdes på grund av andningsbesvär

Under flera år ska många i personalen ha känt av symtom så som nästäppa, trötthet och huvudvärk vilket kan vara klara tecken på mögelpåverkan. Men då inget mögel har kunnat hittas under Landstingets undersökningar har inga åtgärder kunnat tas förrän nu.

Det är ännu oklart om de i personalen som tidigare känt av symtom ska undergå en noggrannare undersökning. Detta ska avgöras på måndag då Landstinget kommer att överlägga tillsammans med Länshälsan för att komma fram till om flera personer bör hälsoundersökas.

Under ny ledning

Det var under renovering för tre igenbyggda fönster som svartmögel hittades och därför kunde saneras. Renoveringen skedde då Premicare Primärvård ska ta över Hälsocentralen i Ljustadalen med start den 12 september.

Patrik Wreeby, läkare och talesman för Premicare säger att det har funnits en oro sen möglet upptäcktes men att de alla är glada nu när det har åtgärdats.

Under tiden fram till september kommer renovering och sanering av byggnadens övriga fönster fortsätta och renoveringen kommer vara klar i tid till ägarbytet. Saneringen kommer inte heller påverka hälsocentralens övriga verksamhet, menar Gunnar Bäckman från Landstingsfastigheter.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här