Hem jordbakterier

  jordbakterier

  864
  0
  En bra avfuktare skyddar hemmet mot fukt, som är en vanlig anledning till att mögel och röta börjar växa i huset
  En bra avfuktare skyddar hemmet mot fukt, som är en vanlig anledning till att mögel och röta börjar växa i huset

  Vad är jordbakterier?

  Jordbakterier, som avger en unken lukt, kallas även för actinomycetiter eller mögelbakterier. De förekommer naturligt i jord och är därför särskilt vanliga i krypgrund och torpargrund.

  Jordbakterier finns naturligt i jord och kan enkelt anpassa sig för att växa i hus. Vanligtvis växer de i krypgrund eller torpargrund men de kan även få fäste i alla husets våningsplan samt isolering om det är tillräckligt fuktigt. Jordbakterierna avger en unken lukt som påminner om mögellukt, alternativt gammal potatiskällare.

  Är det jordbakterier eller mögel?

  Jordbakteriernas lukt är mycket svår att skilja från mögel. De bildar precis som mögel sporer och mycelliknande strukturer. På cellnivå är det dock stor skillnad, men det krävs en expert med mikroskop, för att kontrollera detta. Mögel och jordbakterier kan dessutom växa på samma ställe.

  Påverkan på huset

  Det är oftast lukten som påverkar de som bor i huset mest, om det finns jordbakterier i huset. Jordbakterier i krypgrunden, kan många gånger sprida lukt i hela huset. Samtidigt dyker det upp allt mer studier, som tyder på att jordbakterier kan påverka hälsan.

  Åtgärder mot jordbakterier

  Det svåraste att bli av med brukar vara lukten, som jordbakterierna producerar. För att bli av med jordbakterier i krypgrunden kan man behöva gräva bort jord, byta ut angripna material och använda saneringsvätskor. Att jordbakterier växer till i krypgrunden är dessutom ett tydligt tecken på att det är för fuktigt och detta måste åtgärdas, så att inte angrepp av mögel, röta eller jordbakterier kommer tillbaka.

  Läs mer om avfuktare som skydd mot skador från mögel och fukt