Hem äkta hussvamp

  äkta hussvamp

  402
  0
  En bra avfuktare skyddar hemmet mot fukt, som är en vanlig anledning till att mögel och röta börjar växa i huset
  En bra avfuktare skyddar hemmet mot fukt, som är en vanlig anledning till att mögel och röta börjar växa i huset

  Vad är äkta hussvamp?

  Äkta hussvamp eller Serpula lacrymans är en sorts brunrötesvamp som kan få fäste i trä med en fuktkvot över 24 %. Äkta hussvamp är husägarens värsta skräck, eftersom den kan förstöra ett hus snabbt och effektivt.

  Var dyker äkta hussvamp upp?

  Hussvampen förekommer oftast i närheten av murverk, exempelvis skorstenen. Det beror på att svampen behöver kalk för att neutralisera oxalsyran den bildar som en bieffekt av sin frammarsch. Svampen bryter ner virkets cellulosa och transporterar själv fukt från platsen där svampen ursprungligen började växa, vanligtvis i marken.

  Varför är man så rädd för äkta hussvamp?

  Äkta hussvamp är ett stort problem för husägaren och kan bli dyrt att bli av med. Den är den farligaste virkesförstöraren.  Förmågan att själv tillföra den fukt svampen behöver gör den farlig för huset. Med rätt förutsättningar kan svampen växa med upp till 6 mm per dygn. Om svampen fått växa till sig kan hela huset behöva rivas och marken saneras. Det är inte heller säkert att en vanlig husförsäkring täcker angrepp av äkta hussvamp.

  Om huset angripits av äkta hussvamp

  Om huset blivit angripet av äkta hussvamp, bör man vidta åtgärder så fort som möjligt. Om inget görs kan svampen äta upp hela huset. Saneringen är ett omfattande arbete och det går inte att göra själv. Allt drabbat virke och annat byggnadsmaterial måste avlägsnas med en säkerhetsmarginal på minst en meter. Fukten måste torkas ut och närliggande byggnadsmaterial saneras. Man måste också undersöka varför huset var så fuktigt att den äkta hussvampen fick fäste, och därefter vidta avfuktande åtgärder så att förutsättningarna inte finns kvar.

  Tydligt symptom på fuktigt hus

  Svampen är ett tydligt symptom på att huset är för fuktigt. Därför måste man även ta reda på varför klimatet i huset varit gästvänligt för svampen att växa i från början och sedan åtgärda fuktkällan. Det bästa skyddet mot äkta hussvamp är alltid att förebygga. Se över vind och krypgrund, som är de vanligaste fuktkällorna i ett hus. Se även över husets våtutrymmen, ventilation och vattenavrinning.

  Läs mer om avfuktare som skydd mot skador orsakade av mögel och fukt