Med hösten i antågande kommer också känslan av nystart och blir för många ett perfekt tillfälle att skaffa nya rutiner. När du ändå är full gång att planera för träning och nya matvanor – passa även på att skaffa nya miljörutiner.

Efter skollov och semester finns det också anledning att spara in ekonomiskt, vilket i många fall även kan spara in på miljön. Att konsumera mindre och smartare är oftast bra för både plånbok och klimat.

Det som är bra för miljön är bra för dig

Att leva grönt kanske kan verka krångligt, men egentligen finns det inga som helst nackdelar. De flesta är överens om att vi måste ta bättre hand om planeten vi bor på, men att göra det i praktiken kan verka krångligt. Faktum är dock att det går att göra ur ett rent egoistisk perspektiv också. Det som är bra för dig själv är för det mesta även bra för planeten vi bor på.

Lev grönt – så gör du i praktiken.

8 enkla tips på en mer miljövänlig och energisnål vardag.

1. Värm upp din bostad på ett miljöeffektivt sätt

Välj miljövänliga alternativ för uppvärmning av din bostad. Undvik direkt eluppvärmning genom att investera i en värmepump som är både energisnål och värmeeffektiv. Använder du dig  dessutom av miljömärkt el blir miljöpåverkan låg. Enligt en undersökning utförd av SIS Miljömärkning, som står bakom bland annat Svanen-märkningen,  skulle man kunna minska den totala energiförbrukningen i Norden med 43 % om alla småhus investerade i en värmepump.

Se vilka luft-luftvärmepumpar som Polarpumpen rekommenderar!

2. Spara energi och pengar med rätt lampor

Använd energisnåla lampor. LED-lampor drar upp till 80 % mindre energi än en vanlig glödlampa. Med mer energisnål belysning sparar du in på både energi och får en lägre elräkning. Vissa apparater och lampor drar energi även om de är avstängda, dra istället ur sladden om du ändå inte använder dem.

 3. Gör källsorteringen till en vana

Kanske det mesta självklara för många, men kan också ses som jobbigt för andra. Ju mer du källsorterar desto trevligare blir det hemma, och dessutom mindre vanliga hushållssopor. Du sparar mängder av energi när konserver och glas kan återvinnas istället för att tillverkas från grunden. Gör det till en vana att skölja ur förpackningar och sortera direkt efter användning så blir det enkelt, och mycket bättre för miljön!

4. Tänk på vad du äter – köp ekologiskt och säsongsbetonat

Ekologiskt och kravmärkt är bättre för både dig själv och din omgivning. Välj också mat efter säsong. Vi äter idag mer kött än vad som är bra för både oss själva och vår planet. Mer vegetarisk kost är bra för miljön eftersom köttproduktionen i många fall kan vara väldigt energikrävande.

5. Planera ditt bilåkande

Gå eller cykla om du kan. Att ta bilen mer sällan sparar förstås in pengar, men om du ändå måste använda bilen är det bättre att planera din körning. Om du vet att du ska ta bilen en längre bit, varför inte passa på att göra några ärenden samtidigt? Storhandla när du ändå ska åka till tippen eller ska till källsorteringsstationen. Om du planerar dina inköp minskar du också risken att slänga mat i onödan.

6. Håll rent hemma utan onödiga kemikalier

Det går att få det rent hemma utan att använda för mycket skadliga kemikalier. Se alltid till att det du köper är miljömärkt och använd inte rengöringsmedel i onödan. Såpa är bra och kan användas till mycket. Mikrofiber är ett bra och miljövänligt sätt att städa på som gör rent utan att behöva använda rengöringsmedel. Tänk på att det är mer miljövänligt att damma med en torr trasa.

7. Spara tid och pengar genom att tvätta mer effektivt

Det finns mycket du kan göra för miljön genom att tänka på hur du tvättar. Tvätta mer sällan så du fyller maskinen och använd inte för mycket tvättmedel. Dosera tvättmedel enligt anvisningarna, att använda mer tvättmedel gör inte tvätten renare. Är kläderna inte väldigt smutsiga går det utmärkt att få dem rena även på lägre temperaturer.

8.Lev enklare, och få tid och energi till annat

Det blir allt mer populärt att leva enklare och har för vissa blivit en hel livsstil. Med en enklare livsstil blir många val automatiskt mer miljövänliga och energisnåla. Att göra sig av med onödiga prylar skapar mer utrymme. Med färre saker går det att bo mindre, vilket är en miljövinst i sig på många sätt. Att leva enklare sparar i många fall på miljön, men inte minst kan det spara din egen  energi och ger dig tid över till annat. Mindre kan verkligen vara mer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här