Om du har upptäckt en underlig eller illaluktande lukt i ditt hem kan det vara ett tecken på en fuktskada. En underlig lukt behöver inte betyda att ditt hus är skadat men då lukter sällan når upp i huset förrän skadan är väl framgången bör du alltid undersöka orsaken till olika lukter. Det är även bra att kan känna till skillnaden på olika lukter.

I den här artikeln går vi igenom några av de mer typiska lukterna som du kan känna och som innebär att ditt hem har fukt- eller mögelskador.

Mögellukt

Mögellukt är en lukt som kan kännas igen på sin fräna och skarpa lukt som lätt irriterar luftvägarna. Du hittar denna lukt lättast i uppreglade golv, utreglade källarväggar samt i din krypgrund

Champinjonlukt

Detta kan du känna om ditt hus har ett kraftigt hussvampsangrepp. Om en hussvamps slitits sönder kan du känna en stark unken lukt. Om du har ett starkt hussvampsangrepp kontakta sanerare direkt, då hussvamp kan totalförstöra ditt hus.

Avlopp

Om du känner en lukt från ditt avlopp är det oftast inte en fuktskada utan kan bero på otäthet i golvbrunnen och i anslutning från tvättställ och diskbänk. Om avloppet används väldigt lite kan det också uppstå en lukt pga. uttorkning.

Jordlukt

Om det luktar som en potatiskällare eller jordkällare i din krypgrund kan det var en indikation på en fuktskada och du kan då mäta fukten för att vara säker.

Fuktskadat mattlim

Avger en stark unken samt plastig lukt som betyder att det finns en risk för fuktskada. Detta händer som mest i grundläggningsmetoden platta på mark eller i källargolv.

Linoleummatta

Kan lukta instängt, gammalt och unket. Utöver det kan våttorkad linoleummatta lukta likt kräkning när den torkar. Om du känner dessa lukter är mattan skadad i ytskiktet då vatten sipprat ned och härsknat upp linoljan. Var försiktig med förstörd linoleummatta då den kan orsaka lungproblem.

Träskyddsmedel

Ett medel som stryks på och luktar kemiskt och likt mögel. Behöver inte nödvändigtvis betyda mögel men kan uppkomma på ställen där det finns risk för fukt. Exempel på riskzoner kan vara reglade väggar, väggsyllar och tak och underlagsbrädor i krypgrund.

Tryckimpregnerat trä

Tryckimpregnering från tid 1970-tal kan lukta lite likt mögel fast är en stickande lukt. Om du känner av en stickande lukt från dina ytterväggsyllar kan det vara ett tecken på fuktskada.

Sommarstugelukt

En instängd lukt som kan uppkomma i kallstängda och ouppvärmda sommarstugor. När allt stängs till vintertid ökar det fuktigheten inomhus och fukt och mögel kan sprida sig. Detta kan vara svårt att förebygga men brukar inte föra med sig några större hälsoproblem.

Äldre hus

Ett äldre hus kan lukta ovädrat och unket. Orsaken är oftast bristfällig ventilation till materialen i huset. Ett ovädrat hus ger oftast inga fuktskador och det man känner är gamla korkmattor eller kanske väggskivor.

Lukt och emissioner från krypgrunden

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här