kvalster trivs i sängen

Kvalster är ett samlingsnamn på en stor grupp spindeldjur. Vissa arter trivs i våra hem, särskilt om luftfuktigheten är hög, och går ofta under namnet huskvalster eller sängkvalster. Många påverkas inte alls av, men kvalsterallergi kan utgöra ett stort problem för dem som drabbas.

När trivs kvalster?

Kvalster trivs i varma och fuktiga miljöer. De är vanligast i västra och södra Sverige, där det är både varmare och fuktigare än i övriga delar av landet. Samtidigt kan de förekomma i hus även på andra ställen och då beror det främst på att luftfuktigheten är hög i huset. Det i sin tur beror oftast på otillräcklig ventilation.

I hemmet trivs kvalster bäst i sängar, där det är varmt och fuktigt, samt finns hudavskrap som kvalstren äter. På en natt kan vi tappa tillräckligt mycket hudflagor för att livnära miljoner kvalster i veckor. Kvalster kan även dyka upp i andra textilier i hemmet.

Kvalsterallergi

Det är inte kvalstren man är allergisk mot, utan ett enzym som finns i kvalstrens avföring. Detta är världens vanligaste allergen.

Man kan även reagera på andra typer av kvalster om man arbetar på en plats där det förvaras foder eller matvaror. Dessutom kan vissa kvalstersorter leva i pälsen på exempelvis hundar och katter, och då lätt förväxlas med allergi mot pälsdjur.

Hur kan jag minska risken för kvalster?

Det går att minska mängden kvalster i hemmet med några enkla grepp. Dessutom är flera av tipsen nyttiga för hemmiljön i stort och kan minska risken för exempelvis mögel och röta.

  • När du tvättar sängkläder, täcken och kuddar i 60ºC dör kvalstren och deras avföring sköljs bort. Du bör därför tvätta dessa regelbundet.
  • Bädda inte direkt på morgonen, så vädras fukten ur sängen och kvalstren trivs inte lika bra.
  • Ibland får man rådet att frysa ned sängkläder för att ta död på dem. Vid riktigt låga temperaturer kan kvalstren dö, men själva allergenet försvinner inte, så det är bättre att tvätta.
  • Du bör säkerställa att huset har en god ventilation och att ventilerna är rengjorda.
  • Du bör säkerställa att luftfuktigheten i huset inte är för hög. Detta kan du göra genom en fuktmätning. Under vintern kan du passa på att minska den relativa luftfuktigheten till under 45%, och på så sätt ta död på flertalet kvalster.
  • Om du har fuktskador i huset, ska dess åtgärdas – Läs mer om åtgärder mot fukt.

Om du misstänker allergi mot kvalsterenzymet, bör du söka medicinsk hjälp och säkerställa allergin. Vid allergi finns även speciella kvalsterskydd som skyddar madrassen, kudden och täcket.

Källa: http://www.alltomallergier.se/kvalsterallergi/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här