Tornhusen vid Tunavallen står idag med allvarliga fuktskador på grund av att byggjätten Peab har valt att bygga dem med enstegtätad fasad som är välkänd för att ha orsakat fuktskador på många andra håll i landet. Men Peab menar trots tidigare problem med byggmetoden att de inte gjort något fel.

Enstegstätad fasad leder till allvarliga fuktskador

När ett hus byggs med enstegstätad betyder det att man lägger huset puts direkt ovanpå isoleringen som oftast är cellplats eller minerallull. Men den här enkla metoden läcker fukt lätt in i väggen och kan inte ventileras ut tillräckligt snabbt. Utöver det försvårar denna metod även upptorkningen av byggfukt och fukt- och mögelskador uppstår. En spricka i putsen eller en sämre tätning runt ett fönster och du har direkt en ny fuktskada.

Garantitiden har gått ut

En konsultrapport berättar om fuktrosor och färgsläpp i tak och på väggar, mögel inuti väggarna, flera meter långa sprickor i fasaden och puts som lossnar och faller ned från det 17 våningar höga huset. Men trots byggmetodens väldokumenterade fel känner inte Peab att de gjort fel och tänker inte åtgärda de stora fuktskadorna då garantitiden har gått ut.

– Naturligtvis är det olyckligt att det här uppstått. men eftersom bristerna har uppstått nu så är det efter garantitiden på två år efter inflyttning eller färdigställande, säger Peabs presschef Niclas Brantingson.

Utöver detta påpekar Brantingson att företaget inte kan gå in och göra något ”rent juridisk” och ”rent försäkringsmässigt”.

Peab tar inget ansvar

Trots att husen i fråga bara är mellan sex och tio år gamla vill Peab inte ta ansvar för de allvarliga fuktskadorna utan hänvisar sina köpare till byggfelsförsäkringen. Men för att få ersättning krävs det att man kan visa att Peab uppsåtligen har fuskat.

Ingemar Andersson som är vice ordförande i en av de två bostadsrättsföreningarna vid Tunavallen menar:

– Konsumenterna har väldigt liten möjlighet att påverka.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här