Funderar du på att köpa fritidshus? Vet du vad du ska titta efter, för att genomföra ett lyckat köp? Här går vi igenom det viktigaste som rör ämnet uppvärmning, – det du bör undersöka inför köpet och fundera över på längre sikt. Se till att du är väl förberedd!

Om uppvärmning i fritidshus

fritidshus

Av naturliga skäl tänker man inte alltid på uppvärmning i sommarstugor. Det är lätt att tänka att man bara kommer att vara där, när det är varmt ute. Men uppvärmning kan vara viktigt. Sommarstugor har ofta relativt dålig isolering och vid lägre utomhustemperaturer tappar de därför värmen fort.

Många väljer att ge sina fritidshus underhållsvärme under vintern, som skydd mot fukt- och frysskador, men många vanliga värmekällor i fritidshus kräver att man alltid är på plats.

I sommarstugor är det vanligt med kaminer (braskamin, gasolkamin), kakelugnar och vedspisar. Ibland finns el-element, kanske i kombination med en energisparande luft-luftvärmepump. Vattenburna uppvärmningssystem är ovanliga.

Kontrollera uppvärmningen

När man köper en fastighet, ska man alltid undersöka den noggrant, så man har god koll på vad det är man köper.

Vilka värmekällor finns och är de användbara?

När du inspekterar sommarstugan, du överväger att köpa, bör du kontrollera vilka värmekällor som finns. Du bör dessutom ta reda på om dessa värmekällor går att använda. Att det finns en kakelugn i vardagsrummet, är ingen garanti för att den faktiskt fungerar. I vissa fall kan det räcka med underhåll, för att få igång en gammal vedspis, ibland är det bara en utsmyckning.

Luftvärmepumpar är vanliga i sommarstugor. Om det finns en bör du ta reda på hur gammal den är och i vilken utsträckning den har använts. En gammal luftvärmepump kan behöva bytas snart och ger en mindre besparing. Äldre modeller har vanligen inte möjlighet till underhållsvärme.

Underhållsvärme

Vissa fritidshus står kalla under vintern, medan andra får så kallad underhållsvärme. Underhållsvärme skyddar mot frys- och fuktskador. Ta reda på hur man har gjort i sommarstugan under tidigare vintrar. Har man tidigare använt underhållsvärme, kan du få fuktproblem på halsen om du låter bli.

Kostnad för anpassning

Ibland hittar man det perfekta huset med det perfekta läget. I sådana fall finns naturligtvis möjligheten att anpassa uppvärmningen. Du bör då ta reda på vilka omkostnader du kan räkna med, för att exempelvis sätta in en luft-luftvärmepump som ger billig underhållsvärme under vintern, eller en braskamin att elda i.

Luftvärmepump i sommarstugan

En luftvärmepump i fritidshuset gör besöken mer bekväma. Luftvärmepumpen ger både värme och kyla med en mycket låg energiförbrukning. Under sommaren får du luftkonditionering och under vintern uppvärmning och underhållsvärme. Luftvärmepumpen renar även luften från olika partiklar, såsom pollen.

Här hittar du luft-luftvärmepumpar

Lycka till!

Hoppas att du hittar en riktigt härlig sommarstuga och att du blir nöjd med ditt köp! Du hittar praktiska produkter till sommarstugan hos oss på Polarpumpen och 140kvadrat.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här